زرد در دكوراسيون


اگر نور سفيد (نور خورشيد) را به وسيله منشور مثلث القاعده تجزيه کنيم، نواري از يک سلسله رنگ هاي پيوسته از قرمز، نارنجي، زرد، سبز و آبي گرفته تا بنفش به وجود مي آيد. اگر اين اشعه رنگين به وسيله يک عدسي جمع شود، از تجمع آنها مجددا نور سفيد حاصل مي گردد. اين تجزيه طيف نور بعد از باران به اسم قوس و قزح (رنگين کمان) ديده مي شود. وقتي نور سفيد به يک جسم رنگي مي تابد، شي» مزبور قسمتي از آن را جذب و نور را منعکس مي کند. هر جسمي بر حسب رنگ خود، نور همرنگ خويش را منعکس مي کند. مثلا يک جسم قرمز، نور قرمز را منعکس مي کند و ساير نورها  را به خود مي گيرد. هر گاه جسمي تمام طول موج ها را جذب کند به رنگ سياه ديده خواهد شد و اگر همه آنها را منعکس نمايد، سفيد به نظر خواهد آمد. 

 


 خواص رنگ
رنگ ها داراي خواص زير مي باشند:
1- شدت رنگ: که مربوط به پر رنگي و کم رنگي آن است. رنگ هاي اصلي داراي بالاترين شدت رنگ يا درخشندگي مي باشند. 
2- ارزش رنگ: روشني يا تاريکي رنگ هاي مختلف را ارزش رنگ مي گويند. رنگ هاي تاريک تر و شفاف تر از نظر بصري سنگيني و وزن بيشتري از رنگ هاي روشن تر و خفه تر دارند. رنگ هاي تيره به نظر کوچک تر از رنگ هاي روشن مي آيند.   
3- ته رنگ (Hue) هيو: هيو اسامي رنگ هاي مختلف مثل قرمز، آبي و يا سبز است. 
 رنگ هاي سرد و گرم
شايد صحبت از گرمي و سردي رنگ عجيب به نظر برسد اما تجربه علمي نشان داده است که در يک اتاق سبز يا آبي (سبز و آبي جزو رنگ هاي سرد هستند) احساس سرما به انسان دست مي دهد. درحالي که اتاقي به رنگ قرمز يا نارنجي حس گرما را در انسان بيدار مي کند. در تجربه مذکور، افرادي که در اتاق سبز يا آبي بوده اند در حرارت 15 درجه احساس سرما کرده اند، حال آنکه ساکنان اتاق نارنجي يا قرمز در حرارت 11 تا 13 درجه سانتيگراد احساس سرما نکرده اند. در حقيقت رنگ هاي سرد، گردش خون را کند مي کنند و رنگ هاي گرم باعث سرعت جريان آن مي گردند. براي نمايش اجسام نزديک از رنگ هاي گرم و براي نمايش اجسام دور از رنگ هاي سرد استفاده مي شود. رنگ هاي گرم مانند انواع زرد، قرمز و نارنجي و رنگ هاي سرد مانند انواع آبي، سبز و بنفش. 
 رنگ مايه (توناليته)
غرض از توناليته يا رنگ مايه درجات مختلفي از رنگ مي باشد که با نور منعکس شده از ماده رنگي رابطه دارند. درجات مختلف رنگ را يک بار به وسيله ترکيب با سفيد و نيز به وسيله رقيق کردن رنگ با آب مي توان به دست آورد.  
 رنگ هاي اصلي و فرعي
رنگ اصلي، رنگي است که آن را از ترکيب رنگ هاي ديگر نتوان به دست آورد. بر اساس تئوري کلاسيک رنگ، رنگ هاي اصلي عبارتند از: زرد، قرمز و آبي. از حيث نظري، با استفاده از اين سه رنگ و افزودن سفيد، تمام رنگ هاي طيف را مي توانيم به دست آوريم. رنگ هاي اصلي در نهايت درخشندگي و اشباع مي باشند. رنگ هايي که مستقيما از ترکيب رنگ هاي اصلي به دست مي آيند به رنگ هاي فرعي معروفند و عبارتند از: نارنجي که از ترکيب قرمز و زرد، بنفش که از ترکيب قرمز و آبي و سبز که از ترکيب آبي و زرد به وجود مي آيند. 
 رنگ هاي مکمل و متضاد
دو رنگ مکمل دو رنگي هستند که تمام رنگ هاي طيف را در خود داشته باشند. مثلا رنگ هاي قرمز و سبز دو رنگ مکمل يکديگرند. زيرا رنگ سبز ترکيبي از زرد و آبي است و قبلا گفتيم که زرد و آبي و قرمز رنگ هاي اصلي هستند که از ترکيب آنها مي توانيم تمام رنگ هاي طيف را به دست بياوريم. بنابراين، رنگ مکمل هر رنگ اصلي عبارت است از ترکيب دو رنگ اصلي ديگر. هر دو زوج رنگ مکمل با يکديگر متضاد نيز مي باشند. يعني در کنار يکديگر اختلاف شديدي را به چشم مي آورند. به طور مثال در يک فضاي وسيع سبز رنگ چند لکه کوچک قرمز به راحتي به چشم مي خورد و خود را نمايان مي سازد و با درخشندگي، تضاد خود را با زمينه سبز نشان مي دهد و تعادل لازم را در چشم برقرار مي کند.
ترکيب رنگ ها
(قرمز+ زرد)= نارنجي. (صورتي+ زرد)= کرم. (قرمز+ سفيد)= صورتي. (قرمز+ مشکي)= زرشکي. (آبي+ مشکي)= سورمه اي. (آبي+ سفيد)= آبي کمرنگ. (سبز+ مشکي)= سبز يشمي. (نارنجي+ قهوه اي)= حنايي. (سفيد+ سياه)= خاکستري. (قرمز+ آبي)= بنفش. (قهوه اي+ قرمز)= گلبهي. (سفيد+ زرد)= شيري. (قرمز+ مشکي+ زرد)= قهوه اي روشن. (بنفش+ قرمز)= سرخابي. (قرمز+ سبز)= قهوه اي.


رنگ درمعماری

مشاهده رنگهای زیبا و چشم نواز، از عالی ترین تجربیاتی است که انسان در طول شبانه روز آنرا تجربه می‌کند.نوزاد از وقتی پلک‌هایش را باز می‌کند، نخستین رویارویی‌اش با جهان به واسطه رنگ‌ها اتفاق می‌افتد. زندگی بدون رنگ تصور محالی است. ما به جهانی که اجزایش رنگ‌آمیزی شده است، پا گذاشته‌ایم و از لحظه تولد تا زمان کوچ بزرگ در میهمانی رنگ‌ها حضور داریم.

آبی آسمان ما را به میهمانی رنگ‌ها دعوت می‌کند، همچنان که ابرهای سپید، دشت‌های سرسبز مخملین و لاله‌های سرخ.اما ما دعوت‌شدگان به میهمانی رنگ‌ها چقدر اجزای این ضیافت را می‌شناسیم؟ چقدر رنگ‌ها را آگاهانه به زندگی‌مان فرا می‌خوانیم؟ چقدر به اهمیت رنگ‌ها در شکل‌بخشی به افکار و اندیشه‌هایمان آگاهیم؟

واقعیت آن است که یکی از مهم‌ترین اهرم‌های تعادل ذهنی و روانی ما رسیدن به نوعی همانندی پیرامونی در تعادل با رنگ‌های جهان بویژه رنگ‌های زنده طبیعت ناب به عنوان خالص‌ترین زمینه ظهور رنگ‌هاست.

این توازن متاسفانه امروز در محیط‌های پیرامونی ما کمتر به چشم می‌آید. وقتی شهرها، کوچه‌ها، خیابان‌ها، خانه‌ها، مدرسه‌ها و ساختمان‌های عمومی ما کمترین تناسبی با تعادل رنگ‌ها در قاب طبیعت برقرار نمی‌کند، نمی‌توان انتظار توازن ذهنی و روانی را نیز داشت.

بینایی، رنگ و ذهن اجزای مثلثی هستند که مهم‌ترین رکن شناخت ما از پیرامون را رقم می‌زنند. این سه ارتباط پیچیده‌ای با هم دارند؛ ارتباطی که فرآیند دیدن و تاثیر پذیرفتن را شکل می‌دهد. رنگ از مهم‌ترین مصالحی است که در تار و پود جهان و هستی راه یافته است. از طرفی بینایی و ذهن امکان ارتباط ما را با رنگ‌ها امکان‌پذیر می‌کند.

با توجه به این که رنگ ‌ها تاثیر فوق‌العاده‌ای بر ذهن و روان ما دارند، از این حیث رنگ‌ ها را می‌توان در ۲ گروه تیره و روشن جای داد. رنگ‌ های نوع اول از قدرت تحریک کمتری برخوردار هستند اما رنگ‌هایی با زمینه روشن تاثیرات روان‌شناختی بالایی دارند. مساله مهم دیگر در ارتباط با ذهن و رنگ، خاطره‌سازی سیستم ذهنی ما از رنگ‌هاست. دقیقا به دلیل همین خصلت خاطره‌سازی رنگ‌ها به مرور در زندگی انسان، مفاهیم نمادین و نشانه‌ای پیدا می‌کنند.

● فرآیند خاطره‌سازی ذهن از رنگ‌ها

پرسشی که درباره فرآیند تاثیر رنگ‌ها بر ذهن می‌توان مطرح کرد، این است که آیا نوع خاطره‌سازی ذهن از رنگ‌ها برای همه افراد به یک گونه اتفاق می‌افتد؟

 با توجه به این که نوع خاطره‌سازی ذهن از رنگ‌ها در فرآینده پیچیده‌ای اتفاق می‌افتد که ذهن، روان‌، رخدادهای زندگی، حضور رنگ‌ها در این رخدادها‌ و گذشته افراد در آن نقش دارند، می‌گوید: این پارامترها در خاطره‌سازی ذهن از رنگ‌‌ها تاثیرات شگرفی برجای می‌گذارند. همان طور که هنرمندان، نقاشان، گرافیست‌ها، نورپردازها با ترکیب انواع مختلفی از رنگ‌ها می‌توانند تاثیرات زیادی از نوع آرام‌بخشی، هیجان‌انگیزی، تشویش و اندوه را بر ذهن مخاطب خود داشته باشند.

 

رنگ یکی از جالب ترین جنبه های دکوراسیون است. طراحان دکوراسیون امروزی تقریباً همه قوانین سابق در ارتباط با استفاده از رنگ های گوناگون و ترکیب آنها با یکدیگر را در هم شکسته اند و امروز هر رنگی را می توان در دکوراسیون منزل به کار برد. دیگر مرزها و محدویت های گذشته در کاربرد رنگ ها در دکوراسیون رعایت نمی شوند و شاید به همین دلیل انتخاب مجموعه رنگی دلخواه برای دکوراسیون یک خانه مشکل تر شده باشد. اما هنوز راه هایی برای تشخیص مجموعه رنگی مناسب برای هر خانواده وجود دارد. امروزه بیش از هر چیز به سلیقه و روحیات ساکنین خانه توجه می شود. هر یک از ما احتمالاً ایده هایی درباره رنگ های مورد علاقه خود داریم و انتخاب و سلیقه ما اغلب بهترین راهنما برای انتخاب مجموعه رنگی مناسب برای محل زندگی و منزلمان است. اگر به یک پارچه کنفی رنگ پریده، یک رومیزی بنفش پررنگ و یا لباس هایی به رنگ های زنده و درخشان تمایل دارید اینها می توانند راهنمای شما در انتخاب مجموعه رنگی مناسب برای منزلتان باشند. در قدم اول کلیه لوازمی که در منزل دارید و آنها را به خاطر رنگشان دوست می دارید در یک جا جمع کنید. این وسایل ممکن است عبارت باشند از یک روسری، یک سرویس بشقاب، صابون یا کارت تبریک و یا هر آنچه به واسطه رنگش مورد پسند شما است. کتاب ها و مجله هایی که در رابطه با ترکیب رنگ هستند، تهیه کنید و با مطالعه آنها اطلاعات کافی در رابطه با ایجاد ارتباط میان رنگ های گوناگون کسب کنید.
رنگ هایی که شما می پسندید، ترکیب آنها با یکدیگر در یک مجموعه واحد ، و تأثیر نور موجود در فضا بر آنها عواملی هستند که نتیجه کار را تحت تأثیر قرار می دهند.
هنگامی که رنگ های مورد پسندتان را انتخاب کردید با استفاده از مداد رنگی، مداد شمعی، آبرنگ و یا هر وسیله رنگ آمیزی دیگری که در اختیار دارید آنها را در کنار هم بر روی یک قطعه کاغذ سفید آزمایش کنید. اندازه سطوح رنگی مختلف را تغییر دهید و به آنها کمی سفید برای روشن تر شدن اضافه کنید. به چرخه رنگ مراجعه کنید و با استفاده از آن رنگ مورد نظرتان را یافته در کنار آن امتحان کنید. به خاطر داشته باشید که رنگ های منتخب شما وقتی بر روی سطح دیوارهای اتاق اجرا شوند تاثیری بسیار قوی تر از نمای آنها بر روی یک قطعه کاغذ خواهند داشت. وقتی به یک ترکیب رنگی رضایت بخش رسیدید توجه داشته باشید که تأثیر نور موجود در محیط و شرایط منزل خود را نیز در نظر بگیرید . به عنوان مثال دیوارهای زرد درخشان برای یک خانه آفتاب گیر در منطقه ای با آب و هوای گرم و آفتابی ، بسیار زیبا به نظر می رسند؛ اما همین رنگ بر روی دیوارهای یک اتاق شمالی که از نور طبیعی کمی بهره مند است نازیبا و کسل کننده خواهد بود. در چنین اتاقی استفاده از رنگ زرد خردلی نتیجه ای بسیار مناسب تر خواهد داشت. نور چه از نوع طبیعی و چه مصنوعی باشد تأثیرات مختلفی بر رنگ خواهد داشت و آگاهی از این امر هنگام طراحی رنگ یک فضا ضروری است. دقت کنید که در چه زمانی از روز و به چه میزان نور طبیعی به هر یک از اتاق های شما می تابد و رنگ مورد نظرتان برای هر یک از اتاق ها را در نور همان اتاق بیازمایید.

انتخاب رنگِ مناسب برای پوشش دیوارها اولین قدم در طراحی رنگی برای دکوراسیون هر اتاق است ؛ اما شاید یافتن رنگ های متناسب با آن برای دیگر اجزای دکوراسیون کمی مشکل تر به نظر برسد. استفاده از چرخه رنگ، روشی مطمئن برای یافتن رنگ های متناسب با رنگ مورد نظر ماست. چرخه رنگ متشکل از دوازده رنگ است که سه رنگ قرمز، زرد و آبی در آن رنگ های اولیه و رنگ های میان آنها به عنوان رنگ های ثانویه شناخته می شوند. هر رنگ در این چرخه می تواند با رنگ های کناری خود که رنگ های هم خانواده اش محسوب می شوند و همچنین رنگ مقابلش که رنگ مکمل آن است به خوبی ترکیب شده نتیجه ای زیبا و موزون بیافریند. استفاده از رنگ های هم خانواده که در چرخه رنگ در کنار هم قرار گرفته و به اصطلاح همسایه هستند ترکیبی ملایم و هماهنگ را ایجاد می کند که نگاه بیننده را به راحتی از یکی به دیگری رهنمون می شود. استفاده از یک رنگ با میزان کمی از رنگ مکمل آن چنانچه به درستی و در اندازه های صحیح صورت گرفته باشد نتیجه ای درخشان و چشمگیر می آفریند و بر جذابیت مجموعه رنگی حاضر می افزاید و مانع غالب شدن کامل یک رنگ بر فضای اتاق می شود.
در این جا به برخی از اصطلاحات متداول طراحان دکوراسیون در ارتباط با رنگ اشاره می کنیم: 

رنگ های آکسان: رنگ های تند و درخشانی که برای زنده کردن و انرژی بخشیدن به یک مجموعه رنگی به آن اضافه می شوند، مانند رنگ صورتی تند چند کوسن و یک جفت شمع در یک اتاق نشیمن که با خانواده رنگ کرم رنگ آمیزی شده است.

رنگ زمینه: رنگ زمینه رنگی است که در بزرگ ترین سطوح و به بیشترین میزان در یک فضا مورد استفاده قرار گرفته است مانند رنگ دیوارهای یک اتاق. رنگ زمینه ، اغلب به عنوان پس زمینه ای برای سایر رنگ های به کار رفته در اتاق مورد استفاده قرار می گیرد و سایر رنگ ها مانند رنگ های آکسان یا متضاد را در خود جای می دهد.

رنگ های متضاد: این رنگ ها در کنار هم تاثیری چشمگیر بر بیننده باقی می گذارند چنان که حتی پس از بستن چشم ها این تاثیر تا مدت کوتاهی در ذهن بیننده باقی می ماند.

رنگ های سرد: این رنگ ها حاوی مقدار زیادی رنگ آبی هستند، به عنوان مثال خاکستری هایی که شامل مقداری رنگ آبی باشند احساس سردی و سرما را در شما ایجاد می کنند در حالی که خاکستری حاوی قرمز یا بنفش قرمز حس گرما را در بیننده القا می کنند و ویژگی دیگری خواهند داشت. 

رنگ های مکمل: این رنگ ها که در چرخه رنگ در برابر یکدیگر قرار دارند در کنار هم نمایی چشمگیر و متعادل می آفرینند. این رنگ ها هرگز از یک خانواده نیستند و حداکثر تفاوت را با یکدیگر دارند. به عنوان مثال می توان چند کوسن نارنجی تند را در زمینه ای از رنگ آبی نمونه بارزی از این ترکیب در نظر گرفت.

رنگ های غالب: رنگ غالب همیشه رنگی که در بزرگترین سطوح و به بیشترین میزان در مجموعه ای به کار رفته ، نیست بلکه رنگی است که بیش از بقیه رنگ ها نظر را به خود جلب می کند.

یک خانواده رنگی: شامل مجموعه ای از رنگ ها می شود که به نوعی با یکدیگر مرتبط هستند برای مثال خانواده آبی شامل مجموعه ای از رنگ های آبی است که از یک سو با آبی سبزها شروع می شود و از سوی دیگر به رنگ های آبی بنفش ختم می شود. خانواده قهوه ای از رنگ قهوه ای و قهوه ای خاکستری تا پرده های نارنجی و قرمز را شامل می شود.

رنگ های گرم: این رنگ ها محتوی مقدار قابل ملاحظه ای قرمز هستند. حتی برخی از آبی ها نیز ممکن است به واسطه وجود مقداری قرمز در آنها در این مجموعه جای بگیرند.

رنگ های هم پرده: اینها رنگ هایی هستند مانند رنگ زرد پررنگ و آبی پررنگ ، این رنگ ها لزوماً از یک خانواده نیستند بلکه هر دو دارای میزان مساوی از رنگ قرمز یا آبی هستند و هیچ یک بر دیگری غلبه نمی یابند. 

 

معمولاً، رنگ در هر فضا نخستین اثر گذار و یکی از رموز طراحی موفقیت آمیز به حساب می آید و از آنجا که استفاده یا تغییر آن پرهزینه نیست، ثروتی ارزشمند محسوب می شود و به گونه ای سحر آمیز با بیننده تماس عاطفی و احساسی برقرار می کند. رنگ، نه تنها بر فضا و عناصر، که بر حالات اشخاص داخل آن فضا نیز تاثیر می گذارد. در نتیجه، در طراحی بی عیب و نقص، دانستن روانشناسی و خواص درمانی رنگ ها، لازمه کار است. در این مقاله با ما همراه شوید تا شما را با خواص درمانی رنگ ها که در زندگی ماشینی امروز بی تاثیر نیستند، آشنا کنیم.

 

 رنگ هایی برای مداوا

 رنگ ها از زمان های بسیار دور، عاملی برای درمان بیماری ها بوده اند و در هر مقیاسی که به کار روند، معجزه ایی برای تغییر حالات فرد و احساسات او خواهند بود. در نتیجه، استفاده از رنگ های با نشاط در ایجاد محیط و روانی شاد و سالم تر بی تاثیر نیست و به راحتی در فرد خسته و پریشان، نیرویی دوچندان ایجاد می کند.

 نخستین جایگاه در بین رنگ های شفابخش از آن رنگ سبز استکه از درجات تیره آن برای فرونشاندن هیجان و التهاب  های روزانه و از درجات روشن آن برای تجدید قوا استفاده می شود. زمانی که این رنگ در کنار رنگ زرد قرار گیرد، هیجان آن دوچندان خواهد شد، اما به یاد داشته باشید که سبز شفا بخش در ترکیب با بنفش روشن، هوشیاری را پایین آورده، به فضا صلح و آرامش می دهد به طوری که استفاده از این دو ترکیب در اتاق خواب، فضایی بسیار مناسب برای استراحت در تمام روز پدید می آورد.

 سفید، مظهر سلامتی است و با تداعی پاکیزگی می تواند مدت درد کشیدن را کاهش دهد و فرد را به راحتی ترغیب می کند تا برای رهایی خود از فشار و ناراحتی های روز، استراحت کند. رنگ سفید، محیط رانیز، تصفیه و تمامی عناصر آزار دهنده در محیط را محو می کند. همچنین، این رنگ به راحتی با دیگر رنگ های تند و تیز ترکیب شده و بر هیجان فضا می افزاید.

 

قرمز از دیرباز به عنوان رنگ تندرستی و نشاط به حساب می آمد و به نوعی، یادآور زندگی گرم و محکم بوده، رنگی دلگرم کننده است. رنگ قرمز، قوه تخیل را بالا برده، فضایی مناسب برای اندیشیدن در حالت خلسه پدید می آورد. این رنگ، یکی از عناصر مهم در معماری ویکتوریایی است که به طور کلی، رنگی پویا، خودمحور، با نشاط و قبراق و مناسب فصل های سرد سال است.

 

رنگ صورتی، در ترکیب با سبز لجنی و زرد می تواند پس زمینه ای عالی برای خلق یک دکوراسیون در یک اتاق زنانه باشد و قرمز گوجه ای در کنار زرد می تواند در ملال آورترین روزهای زمستان نیز انرژی بخش باشد.

 رنگ ارغوانی با ذهن و احساسات، ارتباط برقرار می کند و بر سلامت ذهن تاثیر می گذارد. در نتیجه رنگی نشاط آور است که ملال و خستگی روز را می زداید و هنگامی که در کنار زرد قرار می گیرد، دقت و تمرکز را افزایش می دهد و برای کسانی که از ناراحتی های درونی رنج می برند اثر درمانی دارد.

 رنگ هایی برای آرامش

 همه ما در جست وجوی صلح و آرامش هستیم گه گاهی به نظر می رسد وجود آن در دنیای شلوغ و پر تکاپوی امروز خالی است. برای رسیدن به این حس ابتدا به مکان های مناسب و محیط های آرام در خانه باید توجه کنید. سپس از رنگ های مناسب استفاده کنید. رنگ های متشابه یعنی رنگ هایی که در چرخه رنگ در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، آرامش ایجاد می کنند.

 رنگ سبز باعث تقویت احساس آرامش شده، یادآور انزوا و سکوت جنگلی سبز است که بدون شک مناسب اتاق خوابی پرنور خواهد بود.

رنگ های تیره و خاکی مانند انواع قهوه ای، بژ، طوسی، شتری و … رنگ های مناسب برای ایجاد آرامش و کاهش فشارهای روانی بعد از روز کاری سخت هستند که مناسب فضاهای نشیمن و مطالعه بوده، فرد را به استراحت ترغیب می کنند.

خاکستری نیز رنگی تسکین دهنده و خنثی است که برای فضاهای خواب مناسب است و زمانی که در کنار مشکی می نشیند، بسیار با وقار جلوه می کند.

آبی داروی آرام بخش احساسات است و زمانی که در کنار سفید یا کرم روشن قرار می گیرد، احساس شناور بودن و سبکی در فضا را به بیننده القا می کند که خاصیت درمانی شگفت انگیزی دارد زیرا احساس امنیت در فرد ایجاد کرده، زمانی که در کنار نارنجی قرار می گیرد، هیجانی در کنار آرامش را در بیننده به وجود می آورد.

رنگ نارنجی به همراه سفید یادآور پرتوهای خورشید و القا کننده حال و هوای پایان روز وزمانی برای استراحت و ایجاد خلوت فکری است. کاربرد تلفیقی این دو رنگ در فضای حمام انتخابی بهتر برای ایجاد آرامش است. همچنین استفاده از دو رنگ نارنجی و قهوه ای در فضا، احساس غروب های طولانی و حس و حال پاییز را تداعی می کند.

رنگ هایی برای معنویت

 برای ایجاد محیطی معنوی، از رنگ هایی باید بهر برد که دارای آرامشی با شکوه و پر ابهت هستند یا از نظر نمادین، وزن و اهمیتی بالا دارند. چنین رنگ هایی، اندیشه های شما را به پرواز در می آورند.

 سفید یکی از بارز ترین رنگ های معنوی به حساب می آید که به عنوان نمادی از پاکی و صداقت شناخته شده است. برای ایجاد شفافیت و وضوح  باید از رنگ های متضاد در کنار این رنگ استفاده کرد.

بژ نیز به دلیل حس طبیعی بی انتها، تداعی کننده خلوتگاه های معنوی و فضاهای مقدس است.  یکی دیگر از رنگ های معنوی رنگ سبز است که خلوص و دنیایی بی کران را با خود به ارمغان می آورد. در نتیجه انسان را وادار به تفکر می کند و آغازی دوباره به دنبال دارد.

فیروزه ای رنگی است که از ترکیب دو رنگ سبز و آبی به وجود می آید و بازدهی بالایی را برای هر فضا در پی دارد. این رنگ طراوت و جذبه ای خاص دارد، از رنگ های معنوی به حساب می آید و زمانی که با قهوه ای تلفیق شود، فضایی رسمی و تاثیر گذار را به وجود آورد.

 رنگ هایی برای سلامت

 توجه به بهداشت روانی، از روش های موثر دیگر برای داشتن زندگی سالم و کامل است. فشار های روزانه و خستگی زیاد از عواملی هستند که به طور مستقیم با روان فرد درگیر بوده و به راحتی می توانند روزی پر تنش و پر مشغله را برای فرد به وجود آورد. البته با ایجاد محیطی مناسب برای سلامت فرد می توان از این تنش در خانه کاست.

 اگر رنگ صورتی ملایم در کنار رنگ سفید قرار گیرد، کمی رمانتیک و کودکانه جلوه می کند، اما در صورتی که در حمام یا سرویس بهداشتی استفاده شود، به راحتی باعث تخلیه فشارهای روزانه فرد می شود و احساس آرامشی همراه با سرزندگی را به فرد القا کند.

 سفید در کنار درجات مختلف رنگ بژ، کرم روشن یا پوست تخم مرغی و … می تواند فضایی رمانتیک و خاص ایجاد کند. این ترکیب برای مکان های پرتنش بسیار مناسب است و اگر در کنار قهوه ای یا مشکی به کار رود، بسیار تاکید کننده و رسمی خواهد بود.

 نارنجی نیز از رنگ های سلامت در هر فضاست زیرا بسیار تحریک کننده، گاهی هشداردهنده، صریح و پابرجاست که علاوه بر نشاط، می تواند فضایی خالی از استرس بوجود آورد و زمانی که در کنار سفید قرار گیرد، از هیجان آن کاسته می شود.



زرد

در ميان رنگها، زرد بالاترين بازتابش را داشته و محرك فكر است. اين رنگ، سمبل طبيعي آگاهي و روشني است و روي ضمير انسان، خلاقيت و مثبت انديشي اواثر مي‌گذارد بطوري كه مثبت بودن را تداعي مي‌كند؛ ولي در عين حال، معاني منفي زيادي دارد. 
زرد يكي از رنگهاي اصلي است كه با فعاليتهاي ذهني درارتباط است و هوش و كنجكاوي فرد را تقويت مي‌كند. بنابراين با نماد سرعت، بويژه سرعت تفكر و تصميم‌گيري در ارتباط است و تمركز حواس را بالا مي‌برد. 

ليمويي 

ليمويي يكي از رنگهاي خانوادة زرد مي‌باشد كه نشان‌دهندة شخصيت مثبت و زود فهمي است. در ضمن تركيب آن با آبي آسماني نشانگر ذهن باز، فهم زياد و درك بسيار شفاف است. 
لازم به تذكر است كه رنگ زرد Contrast يا تقابل ويژه‌اي با خاكستري كه رنگ خنثي است دارد، لذا براي حذف معاني منفي آن، از رنگ خاكستري و خانواده آن استفاده مي‌شود. 
توجه: رنگ زرد در دكوراسيون داخلي، فضا را روشن و شاد مي‌سازد ولي مشاوران و مددكاران اجتماعي كه سر و كارشان با كساني است كه از لحاظ احساسي، آسيب پذيرند بايد در انتخاب اين رنگ با احتياط عمل كنند؛ زيرا اين رنگ هم براي احساسات خوب و هم براي احساسات بد بسيار تحريك كننده‌ است. لازم به ذكر است كه طراحان اتاقهاي آموزشي هم از اين امر مستثني نبوده و بايد در انتخاب رنگ فضاي آموزشي توجه لازم را داشته باشند.

 

به رنگ زرد گل نرگس، پوست ليمو، و كره فكر كنيد!چه احساسي به شما دست مي‌دهد؟! بله اين حس گرمي و نشاط است، رنگ زرد يادآور شروعي دوباره است؛ يادآور بهار و اميد آرزوهاي شيرين
 
در هندوستان افراد زماني كه قصد دارند شرو ع بهار را جشن بگيرند جامه زرد به تن ميكنند. چنانچه كمي تامل كنيد و به رنگ ياقوت زرد، و برخي از تكه سنگ ها توجه كنيد، درميابيد كه رنگ زرد ماهيتا"زاده زمين است و درنگاه اول ما را به ياد طبيعت مي‌اندازد. ياد نرگس زرد، گندمزار، و يا كشتزار ذرت. از طرفي گيرايي زمينه طلايي اين رنگ به انسان نوعي انرژي مضاعف مي‌دهد.
 
زرد در دكوراسيون
 
ار نظر روانشناسي زمينه روحي و رواني انسان به گونه ايست كه رنگ زرد باعث ارتقا و نشاط انسان مي‌گردد. وين وان گوگ هنرمندي كه سال‌هاي زيادي را صرف مطالعه در مورد رنگ زرد كرده است. وي اينچنين اظهار مي دارد كه "زرد خود خورشيد است، زرد حقيقتا"فوق العاده است". علاوه بر اين زرد رنگ خوش‌بيني و آرامش است؛ زرد يعني اميدواري.

روانشناسان رنگ بر اين باورند كه انسان‌ها در نهان و ذات خود تمايل به رنگ زرد دارند. چنانچه در پي اعتماد به نفس و آرامش روحي هستيد، روانشناسان رنگ زرد را به شما توصيه ميكنند. آن‌ها معتقدند افرادي كه طرفدار اين رنگ هستند افراد پراميد،شاد و قاطعي هستند.      

جالب است بدانيد رنگ زرد اولين رنگي است كه نوزادان در بدو تولد قادر به تشخيص آن ميباشند. ارسطو فيلسوف يوناني معتقد است كه رنگ زرد اولين رنگي است كه از تاريكي خارج ميشود و به همين دليل است كه زرد و آبي (آبي هم اولين رنگي است كه به تاريكي وارد ميشود) تنها رنگهاي حقيقي در سه رنگ اصلي مي‌باشند.

زرد در دكوراسيون
 
بطور خلاصه رنگ زرد ذاتا" سازنده اعتماد به نفس، شادي آور، و تحريك كننده انسان هم از لحاظ ذهني و هم از لحاظ جسمي ميباشد.

دكتر مكس لوسچر روانشناس سوئيسي در دهه 1950 دليل اهميت رنگ زرد را در يك مثال ساده شرح داد. او معتقد بود كه روز كه زمان فعاليت و تكاپو است با رنگ زرد خورشيد شروع مي‌شود در حقيقت زرد رنگ بيداري و شروع است.

جان ‌ولگاتگ فيلسوف قرن 18از رنگ زرد به عنوان رنگ دوستي و راحتي (آرامش) ياد مي‌كند، او هم‌چنين هنگام مطالعه نكات مهم را با رنگ زرد مشخص مي‌ ‌‌‌نمود تا بهتر در ذهنش باقي بمانند. رنگ زرد نه تنها باعث ارتقاء فعاليت‌هاي جسمي مي‌گردد، بلكه باعث تحريك ذهن نيز مي‌شود و به تقويت حافظه هم كمك مي‌كند. 

همه طيف‌هاي رنگ زرد به يك اندازه تاثير گذار نيستند؛ براي مثال زرد شفاف و روشن خيلي بيشتر و بهتر از زرد تيره و مات قدرت خلق شادي و نشاط در محيط را دارد. بنابراين هنگام استفاده از اين رنگ زيبا به طيف آن نيز توجه نمائيد. 

درنهايت در يك جمله مي‌گوئيم كه رنگ زرد،رنگ سوزندگي،نشاط،اعتماد به نفس،ثروت و عشق و دوستي است.

پس با داشتن اين رنگ در خانه خود گرما و روشني را تجربه كنيد و لذت ببريد.

استفاده از رنگ زرد در دكوراسيون و خانه


زماني كه قصد داريد از اين رنگ در دكوراسيون داخلي استفاده كنيد، اين نكته را از ياد نبريد كه نورهاي طبيعي و هنري كه در خانه وجود دارند، تاثير زيادي در تغيير جلوه رنگ زرد خواهند داشت. براي مثال در اتاقهاي آفتابگير زرد درخشانتر جلوه مي‌كند و بطور زيادي گرماي خورشيد را د ر اتاق منعكس خواهد كرد در حالي كه زير نور لامپ‌هاي الكتريكي زرد بسيار متفاوت از آنچه در واقعيت است جلوه مي ‌كند. ازاينرو قبل از هر اقدامي ببينيد كدام طيف از رنگ زرد مناسب اتاق مورد نظر شماست. به اين منظور بهتر است ابتدا از تكه‌هاي تستر كاغذ ديواري استفاده كنيد و پس از اطمينان اجرا نمائيد.

بهتر است براي روشن جلوه دادن اتاق‌هاي بزرگ بجاي سفيد در رنگ آميزي ديوارها از رنگ زرد ملايم استفاده كنيد زيرا در اين شرايط سفيد باعث بي‌روح شدن اتاق مي‌گردد. همچنين براي اتاق‌هاي كوچك و تاريك نيز رنگ زرد براق را براي نقاشي ديوارها توصيه مي‌كنيم زيرا اين رنگ به طرز معجزه آسائي باعث روشن شدن و بزرگتر جلوه كردن اتاق ‌هاي اين چنيني مي ‌گردد.

زرد بطور سنتي رنگ آشپزخانه‌هاست! همانگونه كه روز با رنگ زيباي خورشيد شروع مي‌شود بهتر نيست ماهم هنگام صرف صبحانه از فنجان‌ها و ظروف زرد رنگ استفاده كنيم و همانند طبيعت روز خود را با اين رنگ شروع كنيم ؟! گفتيم كه زرد رنگ انرژي و تحرك است بنابراين سعي كنيد از اين رنگ در جاي جاي چيدمان منزل خود استفاده كنيد. البته بهتر است از عناصر طبيعي كه زرد رنگ هستند استفاده شود مثلا" گلداني پر از گل‌هاي زرد روي ميز غذاخوري ....

زرد در دكوراسيون
 
علت اينكه استفاده از اين رنگ در اتاق غذاخوري بسيار توصيه مي‌شود، اجتماعي بودن اين رنگ است! وجود اين رنگ در اتاق غذاخوري باعث مي‌شود افراد در اين اتاق احساس آرامش بيشتري كنند و از خوردن غذا در كنار هم لذت ببرند.

از آنجائي كه اين رنگ رنگ تحرك و فعاليت است، استفاده زياد از آن در اتاق خواب توصيه نمي شود زيرا ممكن است باعث بي‌خوابي گردد.

طيف‌هاي ملايم اين رنگ براي سرويس‌هاي بهداشتي بسيار مناسب هستند.

زرد هم‌چنين رنگ مناسبي براي اتاق‌هاي نشيمن مي‌باشد.چنانچه تمايل داريد اتاق نشيمن شما جلوه‌اي مدرن داشته باشد، توصيه مي‌كنيم تركيبي از رنگ‌هاي زرد ملايم، طوسي و سفيد را در طراحي خود داشته باشيد و با استفاده از وسايل چوبي تيره و اشياء كريستال به فضايتان عمق و ژرفا ببخشيد.

هم‌چنين براي داشتن اتاق نشيمن شيك و ساده بهتر است از تركيب زرد اخرايي و نارنجي سير استفاده كنيد و براي عمق دهي به فضا از سرويس‌هاي چوبي تيره و ظروف بزرگ و طرح دار استفاده نماييد.

رنگ زرد در هارموني  

زرد رنگ جنبش و درخشش است. زرد دشمن تاريكي و هر رنگ تيره و افسرده است. ويژگي ديگر اين رنگ اين است كه به خوبي خود را در يك تركيب رنگي سازگار مي‌كند و به راحتي در كنار رنگ‌هاي ديگر همخواني پيدا مي كند.

زرد در دكوراسيون
 
اگر با دقت بيشتري به طبيعت زيبا بنگريد خواهيد ديد كه طيف‌هاي رنگ زرد با طيف‌هاي رنگ آبي به شدت همخواني دارند و به زيبائي كنار هم مي‌نشينند.

هم‌چنين سبز نيز از جمله رنگ‌هاييست كه كنار زرد تركيبي فوق العاده را خلق مي‌كنند.

بنفش سير رنگ مكمل رنگ زرد است. بنابراين در كنار زردتركيبي چشم‌نواز را تشكيل مي‌دهند. رنگ ديگري كه بسيار زيبا كنار زرد مي‌نشيند رنگ قهوه‌اي مي‌باشد.

رنگ زرد در بسياري از تركيب‌ها به آن تركيب رنگ و روح زندگي مي‌بخشد.     

هم‌چنين بسياري از معماران كه به سبك كلاسيك كار مي‌كنند ترجيح مي‌دهند رنگ زرد با مشكي و قرمز تركيب نمايند.

در قرن 20 رنگ زرد از طرفداران زيادي برخوردار شد خصوصا" تركيباتي كه شامل زرد ملايم و ديگر رنگ ‌ها مي‌شد.


 
براي مثال در دهه 1950 تركيب زرد ليموئي با صورتي ملايم، آبي ملايم، و سبز بسيار مورد استقبال افراد قرار گرفت. هم‌چنين در دهه 1960 تركيب زرد ليموئي با بنفش ،سبز روشن و نارنجي سير بيشترين تركيب رنگي بود كه از طرف افراد انتخاب مي‌شد.حال چنانچه با تصور اين تركيب‌هاي رنگ زرد و ديگر رنگ‌ها احساس خوشايندي به شما دست داده است به شما توصيه مي‌كنيم هر يك از آن‌ها را كه بيشتر مي‌پسنديد به خانه‌هاي خود بياوريد.

يكي از اشكال رنگ زرد كه بسيار جذاب و چشم‌گير است رنگ طلائي مي‌باشد.چنانچه مي‌خواهيد شكوه و جلوه‌اي بي‌نظير را به خانه خود دعوت كنيد به شما تركيب زرد طلائي با آبي سير، قرمز مخملي و بنفش تيره را به شما توصيه مي‌كنيم.

 زرد را با رنگ‌های دیگر به کار ببرید.زرد نشانه توجه، ارتباطات، مناظره و حکمت است به کار بردن رنگ زرد البته نه خیلی تند، مثلا طلایی، در اتاق ناهارخوری اشتهاآور است. کرم نباتی، شاد و مناسب اتاق نوزاد است. رنگ زرد روشن در اتاق ملاقات، اثری مثبت و خلاق دارد.

زرد، رنگ مثبت و برای اتاق نوجوانان بسیار مناسب است، حافظه را تقویت و به مطالعه کمک می‌کند. زرد برای مغازه‌های کوچک فوق‌العاده است، جلب‌نظر کرده و حالت خوشامدگویی دارد. اما چون به کار بردن صرفا زرد در یک محیط ممکن است باعث تندمزاجی و بدخلقی شود، سعی کنید آن را با رنگ‌های دیگر به کار ببرید.

آبی و زرد، کنار دریا را بودن را تداعی می‌کند و زرد و سفید محیط را تمیز نشان خواهد داد. زرد گرم وآفتابی، درخشان، منبع نور، مثبت، شادی‌آور، گیرا، امیدوارکننده، اشتهاآور، خلاق، الهام‌بخش و نشانه استقبال است. رنگ زرد حافظه را تقویت می‌کند، جرات می‌دهد و موجب درون‌نگری می‌شود. زرد نشانه توجه، ارتباطات، مناظره و حکمت است و در عین حالتحریک‌پذیری، خصومت و تبعیض را افزایش می‌دهد


رنگ درمانی چیست

 

رنگها انرژی‌هایی هستند که از طریق امواج منتقل می‌شوند. گیرنده‌های نور در شبکیه که به آنها گیرنده‌های مخروطی می‌گویند، این انرژی‌ها را به احساس رنگ توسط مغز تبدیل می‌کنند. شبکیه دارای سه نوع گیرنده مخروطی است.  یکی برای رنگ آبی یکی برای سبز و یک نوع برای قرمز. ما با ترکیب این رنگها می‌توانیم رنگها را تشخیص دهیم.

 می توان اینگونه گفت که رنگ، يکي از اجزاي نور است، که شامل طول موج هاي مختلفي از انرژي است. وقتي نور روي سلول هاي گيرنده  نور در شبکيه چشم قرار مي گيرد، به تکانه هاي الکتريکي تبديل مي شود و به سمت مغز حرکت مي کند و باعث رها شدن هورمون ها مي شود.

 طبیعی است که ما هر کدام رنگی دلخواه داریم و همین طور رنگهایی که زیاد نمی پسندیم . معلوم است که  رنگ پیراهن و  زینت آلات ، خانه و اتومبیل را از رنگهای مورد علاقه مان انتخاب می کنیم . این موضوع نشان  می دهد که هر رنگ احساس خاصی را در ما به وجود می آورد .

 

آیا رنگها در احساسات ما تاثیرگذارند؟

 alt

سالها آثار رنگها بر روی بدن،  روحیات و طرز تفکر انسان توسط دانشمندان مورد مطالعه قرار می‌گرفت. دوست داشتن یک رنگ توسط انسان ناشی از احساسی است که آن رنگ به خصوص در او ایجاد می‌کند.

 گفتیم رنگها انرژی هستند و طول موج های مختلفی دارند. وقتی انرژی این امواج وارد بدن ما می‌شود،  غده‌های هیپوفیز و پینه‌آل (‌صنوبری‌)‌را تحریک می‌کند. این تحریک می‌تواند باعث ترشح هورمون‌ها‌یی شود که بر روی فیزیولوژی بدن ما موثر است و این خود می‌تواند علت ارتباط رنگها با حالات جسمی‌و روحی بدن ما باشد.

 این مطلب که انسان با دیدن رنگین کمان احساس شعف می کند یا از دیدن تصاویر رنگی لذت می برد انکار ناپذیر است. دنیایی را تصور کنید که در آن رنگ وجود ندارد. گل سرخی وجود ندارد. آسمان دیگر آبی نیست. یا درختان سبز نیستند !  در چنین دنیایی چگونه می توان زیست؟ در نظر بگيريد که در فصول سرما مثل زمستان خصوصا در نواحي شمال به دليل کاهش تابش خورشيد، جذب کمتري از پرتوها صورت مي گيرد. در اين فصول درصد زيادي از مردم دچار بي حوصلگي و افسردگي مي شوند، چرا که کمتر در معرض تابش نور خورشيد قرار مي گيرند. نور خورشيد به تنظيم ترشحات ملاتونين و افزايش سروتونين در مغز کمک مي کند و در بهبود افسردگي و بي حوصلگي موثر است. استدلال رنگ درمان ها اين است که اگر نور خورشيد، تاثيرات عميق و ژرفي در سلامتي دارد، پس به همان اندازه اجزاي تفکيک شده اش که شامل پرتوها و طيف هاي رنگي مي شوند، مفيد و براي سلامتي و تندرستي ضروري اند.

خواص رنگ زرد

 رنگ مانند غذای بدن است و وجود رنگها در دنیای اطراف ما برای سلامت روح و جسم ما لازم است . تحقیقات نشان می دهند ، طیف كامل نور خورشید كه شامل تمام رنگهاست ، برای ترشح هورمون های بدن از غدد داخلی بدن ، ضروری است . 

 رنگ ها بر احساسات و افكار ما اثرات انكار ناپذیری دارند . بعضی از ما عاشق رنگ قرمز هستیم و از نارنجی نفرت داریم ، همه این گرایش ها و گریزها به زندگی و تجربیات ما و در كمان از رنگها بستگی دارند و به وقایع خوشحال كننده و غم انگیز زندگی مان بر می گردند .

 

رنگ درمانی چیست؟ (تاریخچه ی رنگ درمانی)

 رنگ درمانی علمی است كه از رنگها در درمان بیماریهای جسمی و روانی و برای اهداف پزشكی استفاده میشود متخصصان  این رشته اعتقاد دارند ، نورهای رنگی اثرات شفابخشی در بهبود بیماری های مزمن دارند .

 رنگ درمانی یك روش جدید نیست و پیشینه كهن دارد. این روش درمانی را هزاران سال پیش در معبد «نور و رنگ شفابخش» در منطقه هلیوپولیس مصر باستان و در یونان پیش از میلاد مسیح و در فرهنگ‌های باستانی چین و هند استفاده می‌كرده‌اند.

 نفوذ رنگ‌‌ها و اثرگذاری آن‌ها را در بدن انسان به طرق گوناگون ثابت كرده‌اند. پژوهش‌های متعدد درباره علل ترجیح رنگی بر رنگی دیگر، آثار رنگ‌ها بر ذهن آدمی، بر رفتار آدمی، بر حس تعادل فكری و جسمی، در تولید شادمانی یا افسردگی، در تولید آرامش یا بی قراری و چندی موارد دیگر سال‌ها در جریان بوده‌اند و آثار رنگ‌ها را در زندگی انسان نشان داده‌اند. 

 پژوهش‌های جدیدتر سال‌های اخیر نیز گزارش داده‌اند كه استفاده دقیق از رنگ‌هایی خاص می‌تواند آثار مفید در سلامتی و تعادل فكر، در آرامش جسمی و روانی، در بازیابی سریع‌تر تندرستی در دوران نقاهت و در تحریك یا تشویق مثبت كودكان کم هوش داشته باشد. 

 رنگ‌های خاص بی‌تردید آثار اقتصادی (فروش تولیدات، خدمات)، آثار اجتماعی (كسب اعتماد و احساس رضایت، یا تحریك و تشویق توده‌های مردم و بسیاری موارد دیگر)، آثار جنسی (تحریك یا جذب جنس مخالف)، آثار روانی (خوشحالی یا افسردگی)، آثار تعلیمی و تربیتی (به ویژه برای كودكان) و چندی دیگر دارند. 

 نیوتن اولین کسی بود که درباره ی ویژگی ماهیت نور تحقیقاتی کرد و آزمایشهای گوناگونی را انجام داد تا توانست نور سفید مثلاً نور خورشید را با عبور از یک منشور به رنگهای دیگر تجزیه کند . موفقیت دیگر نیوتن این بود که ثابت کرد هرکدام از رنگها طول موج مخصوصی دارند و نور خود را در سطح انرژی متفاوتی ساطع می کنند برای درک بهتر این موضوع می توانامواجدریاراپیشخودتصورکنید

 موج های بلند تر نیروی فوق العاده زیادی دارند یعنی امواج بلندتر انرژی جنبشی بیشتری نسبت به موجهای کوچکتر دارند. طبقاینالگوسطحانرژیهررنگبارنگدیگرفرقمیکند. 

این کشف نیوتن سرآغاز پژوهشهایی درباره ماهیت رنگها ، چگونگی انتشار انرژی جنبشی و علت درخشندگی خیره کننده آنها بود.

شاید در کودکی ساعت ها غرق نقاشی کردن می شدیم . دنیای اطراف را فراموش می کردیم و از رنگ کردن لذت می بردیم . نقاشی کردن در کودکی اولین تلاش ناخود آگاه ما برای استفاده از نیروی درمانی رنگها بوده است.

رنگها بیانگر ناراحتیهای روحی و ذهنی هستند ، حالت هایی که جرات بیان آن را به دیگران نداریم رنگها به ما تعادل روحی می دهند و این چیزی جز سلامت روانی نیست .

 استفاده از رنگ به عنوان درمان،  تاریخچه‌ای طولانی دارد.مصریان و یونانیان باستان،  معابدی پر از نور و رنگ برای بهبودی بیماران می‌ساختند. استفاده از رنگ ارتباط عمیقی با پزشکی چینی و هندی دارد.  و جزئی جدایی‌ناپذیر از طب باستانی هندوها ( آیوروودا ) می‌باشد. در اروپا و آمریکا در نیمه دوم قرن نوزدهم از این روش، استفاده درمانی می‌کردند.

 در همان زمان یک روش رنگ درمانی به نام‌"سینتونیکس"‌در آمریکا توسط دکتر "هری رایلی‌- اسپیلتر"شکل گرفت. او دریافت که می‌تواند با تغییر دادن رنگ نوری که وارد چشم بیماران می‌شود تغییرات فیزیولوژیک و روحی- روانی را در آنها ایجاد کند. وی دریافت که نور خورشيد شامل طيف وسيعي از نورهاي مرئي (قرمز، نارنجي، زرد، سبز، آبي، نيلي، بنفش و طيفي از رنگ قرمز)، اشعه مادون قرمز و اشعه ماورا» بنفش - که قابل رويت نيستند - مي باشد. وی سعی کرد اين طيف وسيع نورها را براي درمان بيماري ها و دردهاي فيزيکي و رواني مورد استفاده قرار دهد.

 رنگ درماني در گذشته به شيوه هاي زير صورت مي گرفت: نمايش طيف هاي رنگي، استعمال روغن هاي رنگي اشباع شده به هنگام ماساژ بدن، تصور و تجسم کردن تصاوير و رنگ ها و حتي مصرف مواد اوليه رنگي در غذاها. 

 مصریان باستان ، از رنگها برای درمان بیماران استفاده می كردند . آنها معبدهایی یا اتاقهای جداگانه می ساختند و هر یك از این اتاقها را با رنگ خاصی ، بنفش ، صورتی ، آبی نورپردازی می كردند . 

 آنها این معبد را جایگاهی برای پرستش خدایان قرار می دادند و اعتقاد داشتند اگر بیماران در این نورهای رنگی به پرستش خدایان بپردازند ، بیماری و دردشان بهبود می یابد . 

 امریكایی های هندی تبار از رنگها برای التیام زخمهایشان در شكار بوفالو و یا در جنگ بین قبایل استفاده می كردند . در یونان و چین از دانش رنگ درمانی به خوبی استفاده می شد . آنها به خواص درمانی رنگها پی برده بودند و از روشهای درمانی متفاوت مثل : تاباندن نورهای رنگی بر نخاع ، خوردن سنگهای رنگی یا همراه داشتن آنها و ... استفاده می كردند .

 هزاران سال پیش در معبد «نور و رنگ شفابخش» در منطقه هلیوپولیس مصر باستان و در یونان پیش از میلاد مسیح و در فرهنگ‌های باستانی چین و هند استفاده می‌كرده‌اند. در مصر باستان نیز در معبد بعلبک بيماران در اتاق هايي مخصوص تحت درمان قرار مي گرفتند. ويژگي  اين اتاق ها در تفکيک کردن و تجزيه کردن پرتوهاي خورشيد به طيف هاي رنگي بود. در شهر قديمي بابل  Garbens Hanging  مردم به سياحت و تفريح مي پرداختند و علت آن بهره مندي از خاصيت شفابخشي رنگ ها در گياهان خوش رنگ و خوش بوي موجود در شهر بود. در هندوستان نيز طبيبان آيورودا که از قديمي ترين روش ها، براي درمان بيماران خود استفاده مي کردند، معتقد بودند تعدادي از رنگ ها با هر يک از هفت چاکراي بدن در ارتباط هستند که هر يک از اين چاکراها، مرکز انرژي و نماينده يک عضو و يک جنبه از روح انسان است. امروزه، همين شيوه براي درمان بسياري از مشکلات فيزيکي و رواني به کار مي رود. 

 در قرون گذشته طبيبان از رنگ ها براي درمان بيماري هاي رواني و روحي، همچنين مرض آبله و رفع اثرات باقي  مانده از آن، استفاده مي کردند. تاثيرات مثبت رنگ ها بر درمان بيماران تا سال 1878 نامعلوم بود، تا دکتر ادوين دي بابيت   (Baddit.b Ebwin)   کتابي با عنوان قوانين نور و رنگ منتشر کرد. وي در اين کتاب توصيفي از رنگ درماني (رنگينه   درماني) ارائه داد و از آن به عنوان شيوه اي موثر در شفابخشي انواع دردها، سوختگي ها، تحريکات عصبي، تشنجها و... ياد کرد.

 البته عمده ترين مباحث در رنگ درماني توسط دکتر  Ghabiali .Dinsha   دکتري هندي الاصل و تبعه آمريکا ارائه شد. وي سال هاي متمادي به تحقيق در خصوص رنگ ها و نشانه هاي آنها بر امراض مختلف پرداخت و از نظريات  Baddit  نيز بهره برد. درسال 1920 وي سيستمي را معرفي کرد که شامل جعبه و لامپي با نام  Chrome-Spetro  بود. تاثيرات اين جعبه جادويي خيلي زود منتشر شد و از آن براي درمان بيماري هايي مثل سل، سوزاک و ديابت استفاده مي کردند. هر چند که دکتر  Dinsha زمان بسياري را صرف دفاع از پروژه خود در مقابل بسياري از پزشکان و دادگاه عصر خود کرد، اما مورد قبول واقع نشد. اما امروزه تلاش هاي دکتر  Dinsha  الهام بخش پزشکاني است که امروز رنگ درماني را جايگزين درمانهاي ديگ رکرده اند.

 در سال 1947 روانشناسي از سوئيس به نام دکتر  Maxluscher  پروژه  اي با نام تست رنگ ارائه داد، که امروزه توسط تعداد زيادي از روانشناسان مورد استفاده قرار مي گيرد. اين تست شامل 43 رنگ از 73 رنگ گزينش شده بود. بيمار با مشاهده رنگ ها، تعدادي را انتخاب مي کند و تعدادي را حذف مي کند، درمانگر با بررسي رنگ هاي انتخاب شده، نظريه خود را در خصوص درمان شخص اعلام مي کند. براي مثال، اگر بيمار رنگ هاي تيره را انتخاب کرده باشد به او پيشنهاد مي کند، زمان بيشتري را صرف استراحت و تخليه استرس ها کند. در همين سال ها بود، که محققي روسي با نام skrakov.V  آزمايشاتي را براي جداسازي طول موج هاي مختلف در پرتوها انجام داد، تا تاثيرات اين طيف هاي تفکيک شده را بر سيستم عصبي مشاهده کند. وي در تحقيقاتش مشاهده کرد، نور قرمز باعث تحريک غده هاي فوق کليوي و افزايش ضربان قلب و افزايش فشارخون مي شود. وي همچنين تحقيقاتي را در مورد درمان دردهاي عصبي و تنظيم خواب واختلالات هورموني انجام داد.

 

روانشناسی رنگها (معرفی آزمایش لوشر):

 رنگها آنچنان نامحسوس بر زندگی ما اثر می‌گذارند که ما به ندرت به آنها فکر می‌کنیم. رنگها از روشنایی روز ایجاد می‌شوند که دارای هفت رنگ است. قرمز، نارنجی، زرد ،سبز، نیلی آبی، بنفش. این رنگها نوعی از تشعشع نیز محسوب می‌شوند.

 تحقیقات برای مشخص کردن آثار رنگها در درمان بیماریها شروع شده است. به طور مثال مشخص شده که نور آبی می‌تواند از طریق کاهش عملکرد سیستم اتونوم ( سمپاتیک ) در بدن انسان، فشار خون را کاهش ‌دهد و همینطور نور قرمز از همین راه فشار خون را افزایش می‌دهد.

 در ادامه به ذکر خواص برخی از رنگها در آزمایش لوشر می پردازیم:

در آزمایش لوشر رنگ‌ها به طور مستقل و فارغ از پوششی برای اجسام به کار می‌رند و هر رنگ بدون ارتباط با رنگ دیگر و در همان لحظه و تابع قضاوت روانی می‌شود.

 در آزمایش لوشر جمعا ًهفت کارت رنگی وجود دارد که این کارت‌ها حاوی ۷۳ رنگ هستند که از ۲۵ رو و ۴۳ رنگ مختلف تشکیل شده‌اند. آزمایش مقدماتی اطلاعات زیادی را در مورد ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه ساختمان روحی شخص، ناحیه‌هایی که زیر فشار روحی قرار دارند، توازن و یا عدم توازن غدد و اطلاعات فیزیولوژی ارزشمندی را در اختیار پزشک یا روان پزشک قرار می‌دهند. آزمایش کامل بین ۵ تا ۸ دقیقه به طول می‌انجامد که دارای سریعترین رکورد جهانی در تست‌های روانشناسی است. از ویژگی‌های این آزمایش یادگیری ساده‌ی آن است البته تجزیه و تحلیل آن و انجام آزمایش کامل نیاز به اطلاعات روانشناسی درخور توجهی دارد.

 چهار رنگ اصلی لوشر شامل رنگ‌های آبی، زرد، قرمز و سبز هستند که دارای ارجحیت‌های روانی هستند. در آزمایش سریع رنگ لوشر، چهار رنگ فرعی هم به این چهار رنگ اصلی اضافه شده‌اند که عبارتند از : بنفش که مخلوطی از قرمز و آبی است. قهوه‌ای که مخلوطی از زرد، قرمز و سیاه است. خاکستری که هیچ رنگی ندارد و بنابراین دور از هر نوع نفوذ است و تندی آن به نحوی است که این رنگ را در میان روشن و تاریک قرار می‌دهد، به طوری که عاری از هر گونه تأثیر آنابولیک می‌باشد و بالاخره رنگ سیاه است که در واقع نفی هر رنگ است.

 نحوه‌ی این آزمایش به گونه‌ای است که شخص کارت‌های رنگی را بر اساس ترجیح وعلاقه‌ی خود انتخاب می‌کند. با مشاهده‌ی طرز قرار گرفتن کارت‌ها، ما می‌توانیم تعیین کنیم که یک رنگ خاص نشانگر چه نوع کارکردی است زیرا تمایل ذهنی نسبت به رنگ‌های مختلف، دارای درجات کم و زیاد است.

 ترتیب این مناطق به این صورت است که در شروع ردیف مناطق علاقه‌ها، اولین کارتی که انتخاب می‌شود بر اساس ترجیح و اولویت بسیار زیاد صورت گرفته است. پس از آن منطقه‌ای قرار دارد که اولویت آن چندان زیاد نیست. سپس نوبت به منطقه‌ای می‌رسد که به عنوان منطقه‌ی «بی تفاوتی» بشمار می‌آید. در پی آن، آخرین منطقه قرار دارد که حکایت از انزجار یا بی‌میلی شخصی دارد.

 

 رنگ‌ها و شماره‌‌های مربوط به آنها

خاکستری.......................۰آبی ..............................۱

آبی ..............................۱سبز .............................۲

سبز .............................۲قرمز ............................۳

قرمز ............................۳زرد ..............................۴

زرد ..............................۴بنفش ...........................۵

بنفش ...........................۵قهوه‌ای .........................۶

قهوه‌ای .........................۶سیاه .............................۷

سیاه .............................۷ 

  

 ویژگی‌های رنگ‌ها

 خاکستری(۰)

 کاملاً عاری از هر محرک و یا گرایش روانی، خنثی بدون تیرگی و روشنی است، نه ذهنی است، نه عینی، نه درونی و نه بیرونی، نه اضطراب آفرین است و نه آرام بخش. این رنگ فقط یک مرز است و در دو سوی آن دیدگاههای متفاوت وجود دارد.

برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که این رنگ را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 گوشه‌گیری، عدم فعالیت و بی تفاوتی. خودداری از مشارکت در کارها، چنین شخصی هر چیز را در پوشش اراده‌ی خود قرار می‌دهد یعنی مشارکت را رد می‌کند.

 

 آبی(۱)

 این رنگ نشان دهنده‌ی آرامش کامل است. و این تأثیر را بر روی اعصاب انسان نیز منتقل می‌کند. از نظر روانشناسی به معنای خشنودی از وضعیت آرامش و رضایت از آنست. شلینگ سمبلیسم آبی سیر را در اثرش به نام فلسفه هنر بکار می‌برد، آنجا که می‌گوید:«سکوت شرط لازم زیبایی بوده و همچون آرامش دریای متلاطم است.» این رنگ نمادی شبیه به آب آرام، خلق و خوی آرام، طبیعت زنانه و روشنی و درخشش یک کتاب خطی است.

 آبی رنگ آسمان و دریاست و مانند سبز آرام بخش است. آبی قدرتمند است و از این جهت پی از قرمز قرار می‌گیرد. آبی روشن، جوان و پرانرژی است و به همین دلیل برای تجسم ورزش مناسب است، اما آبی سیر و آبی سلطنتی نشانه وقار و تمول است. آبی همچنین رنگ نظافت و پاکیزگی است.

 آبی: سمبل الهام، ایثار، صلح و آرامش است. آبی رنگ پریده نشانه‌ی ایثار نسبت به آرمانی اصیل، آبی روشن نشانه‌ی وفاداری و صداقت است. این رنگ را می‌توان به عنوان حفاظ به کار برد. با پوشیدن رنگ آبی خود را در برابر هر نوع اثرات خارجی و انرژی‌های منفی حفاظت کرده و فقط به آن دسته انرژی‌ها اجازه‌ی ورود می‌دهید که خود انتخاب کرده‌اید. این رنگ برای درمان تنش، ترس، تپش قلب و بی‌خوابی به کار میرود. رنگ آبی باعث کاهش التهاب می‌گردد. در صورت کاربرد رنگ آبی با رنگ مکملش نارنجی، نشاطی آرام‌بخش در فرد ایجاد می‌گردد.

 آبی رنگی است درونگرا که خداوند آنرا برای تسکین و آرامش ناراحتیها و رنجها و خستگی‌ها و نابسامانی ها زندگی روزمره، بر فراز کره‌ی خاکی آفریده است. چشم را به خود متوجه می‌کند و موجب تقویت آن می‌گردد و چنین است که آسمان آبی بر فراز زمین چشم آبی بین را تقویت کرده و در اندیشه‌ی او رسوخ می‌کند.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ آبی را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 نیاز به آرامش کامل و خشنودی خاطر و علاقه زیاد به دوستان و نزدیکان. نیاز به آرامش روحی و عاطفی، صلح وصفا، هماهنگی و خشنودی و یا یک نیاز روحی به استراحت، تسکین و فرصتی برای تجدید قوا.

 در رنگ درمانی بیماران در «بیمارستانهای روانی غرب» بیماران تبذیر کننده‌ی نیروی انسانی خویش را تحت تأثیر مداوم «آبی» قرار می‌دهند. از آبی نیلی و تیره به سوی آبی روشن و آسمانی و برعکس، بیماران بسیار آرام، خودگرا، گوشه‌گیر و بی‌حال را با تأثیر مداوم زرد فعال میکنند. وان‌گوگ که هنرمندی با مایه‌های بیماری روانی بود، هیجانهای درونی خود را با تبذیر نیروها و به کاربردن رنگهای زرد شدید ابراز می‌کرد و در برابر «زردی» مزارع به افق رسیده‌ی گندم بود که تبذیر نیروهایش به منتها درجه‌ی خود رسیده و با خالی کردن گلوله‌ای در مغز خود به فرجامش رساند.

 

سبز (۲)

 در این آزمایش این رنگ رگه‌ای از آبی را نیز داراست و نشانگر شرایط «اضطراب وانعطاف‌پذیر» است.

 سبز رنگ آرامش و روستا، رنگ درختان و چمنزار است. سبز روشن بهار و باروری را تداعی می‌کند و سبز پررنگ زنگار گرفتگی، مالیخولیا و از خوش رفتگی را منتقل می‌کند. سبز سیر و نزدیک به یشمی سکوت عمیق یک جنگل انبوه کاج را به یاد می‌آورد.

 سبز رنگ تعادل، توازن و همدلی است. رنگ سبز کمرنگ نشانه‌ی سعادت و موفقیت، سبز معتدل نماینده‌ی تطابق، انعطاف‌پذیری است. سبز روشن نشانگر همدلی، سبز تیره نشاندهنده‌ی حقه‌بازی است و سبز زیتونی بیانگر خیانت و دورویی می‌باشد. رنگ سبز با دارا بودن خواص ضدعفونی کننده در درمان عفونت‌ها به کار می‌رود. از طرفی باعث هماهنگی جسم، ذهن و روح می‌گردد و هنگامی که این سه بعد در تعادل و هماهنگی قرار گیرد کلیت فرد به وقوع می‌پیوندد.

 سبز رنگ تعقل، تفکر و آرامش خردمندانه است. نه آنچنان، چون آبی، سرد و آرامنده است که نیروهای حیاتی و جانبخش را فرونشانده و سرکوب کند و نه آنچنان هیجان آفرین و محرک است که باعث تبذیر نیروها و تندخویی گردد و انسان را از حالت تعادل بیرون آورد. قرآن مجید رنگ سبز را رنگ بهشتی می‌داند و این مطلب از آیات مختلف قرآن که بهشت و فردوس را باغهایی که زیر (درختان) آنها جویها روان است، نامیده و وصف کرده است، می‌توان دریافت؛ زیرا ویژگی «باغ» و «جنت»، درختان فراوان و جویبارهای آن است. چنین است که در آیاتی دیگر که از «جنت» و «باغ»های زمینی سخن می‌فرماید، گونه‌ی درختان آنرا نیز مثال میزند.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ سبز را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 دارای صفات اراده در انجام کار، پشت کار و استقامت است و لذا سبز مایل به آبی نمایانگر عزم راسخ، پایداری و مهمتر از همه مقاومت در برابر تغییرات می‌باشد و اینکه مایل است تا عقایدخود را بر کرسی بنشاند و بر محیط خود تأثیرگذار باشد. از دیگر ویژگی‌ها هم غرور و بلندپروازی می‌باشد.

 

قرمز (۳)

 قرمز در این آزمایش کمی با زرد ترکیب شده و یک نوع نارنجی گرم را بوجود آورده است. این رنگ نبض را سریع می‌کند و فشار خون را بالا می‌برد و تنفس را بیشتر می‌کند. بیانگر نیروی حیاتی، فعالیت عصبی و غددی بوده و معنای آرزو و تمام شکل‌های میل و اشتیاق را در بر دارد. رنگ قرمز در شرایط مادی حضور دارد.

 قرمز رنگ پرشوری است. رنگ قلب و رنگ زبانه‌های آتش. قرمز نگاه را به خود می‌کشاند و به گردش خون سرعت می‌بخشد. اگر قرمز را با سفید ترکیب کنیم رنگ صورتی خواهیم داشت که رنگ احساس و رنگ شعر است و اگر به میزان معینی با مشکی مخلوط کنیم، رنگ خرمایی اشرافی ویژه‌ای به دست خواهیم آورد.

 رنگ قرمز سمبل زندگی، قدرت و نشاط است. وجود رنگ قرمز روشن نشانه‌ی سخاوت، بلند پروازی عاطفه و دلبستگی است. قرمز تیره نشاندهنده‌ی هیجانات قوی، عشق، پشت کار، نفرت و خشم است. قرمز کدر وجود هرس و ولع و قساوت را در فرد نشان می‌دهد. سرخ نماینده‌ی لذت جنسی است. قرمز انرژی دهنده و محرک بسیار نیرومند است و این اثر مربوط به انرژی مردانه است. از آنجا که قرمز محرک و انرژی‌زای قوی است در درمان (به ویژه در موارد اختلالات هیجانی و اضطراب فرد) کمتر استفاده می‌شود. رنگ قرمز مناسبترین رنگ برای درمان کم‌خونی و کمبود آهن بدن است.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ قرمز را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 مایل است که از طریق فعالیت‌هایش زندگی پرجنب و جوش و کاملی داشته باشد. همکاری با روحیه‌ی تهورآمیز، رهبری، تلاش خلاق، رشد و توسعه و فعالیت بسیار خیالبافانه و مبالغه آمیز را داراست. داشتن آرزوهای بسیار زیاد و شور و شوق زندگی هم از جمله ویژگی‌های آن است.

 

زرد (۴)

 این رنگ که روشنترین رنگ این آزمایش است اثر آن به صورت شادمانی ظاهر می‌شود. این رنگ سبکتر و از غلظت کمتری نسبت به رنگ قرمز بخوردار است. از صفات اصلی این رنگ روشنی، بازتاب، کیفیت، درخشانی و شادمانی زودگذر آن است. نشانه‌ی توسعه طلبی بلامانع و تسکین خاطر است. از نظر نمادی شبیه گرمای نور آفتاب، روحیه‌ی‌شاد و خوشبختی است.

 زرد رنگ اخطار، توجه و نیز شادمانی است. رنگ آفتاب و گل نرگس است. اما درخشندگی بیش از حد آن موجب خستگی می‌شود. اگر دیوار آپارتمانی را با زرد پررنگ بپوشانید، فضایی بسیار سنگین به وجود می‌آید. اما اگر آنرا تا ۵۰ درصد روشن کنید، لیمویی جذابی به دست می‌آورید که روح‌بخش و صبح‌گونه است.

 اگر به افسردگی مبتلا هستید، پیشنهاد دکوراتورها این است که برای مدتی یکی از دیوارهای خانه یا محل کارتان را به رنگ زرد در بیاورید. این رنگ تحریک‌کننده سیستم عصبی است و در درمان افسردگی‌های عصبی می‌تواند کمک‌کننده باشد.
اگر به‌طور ناخودآگاه از این رنگ لذت می‌برید و دوست دارید در فضای اطراف‌تان این رنگ وجود داشته ‌باشد، بهتر است در کنار این رنگ از رنگ بنفش که مکمل‌ آن است، استفاده‌کنید.
دکوراتورها استفاده از این رنگ و طیف‌های متفاوت آن را به افراد پر جنب و جوش و عصبی كه تیرویید پركار دارند و دچار حمله‌های عصبی می‌شوند و نیز به افرادی که فشار خون بالا دارند، توصیه نمی‌کنند.
 رنگ زرد می‌تواند ذهن را تحریک‌ کند و بنابراین می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها برای اتاق مطالعه یا درس‌‌باشد. ولی قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض این رنگ ممکن است حالاتی مانند عدم تمرکز و تحرک زیاد در افراد ایجاد کند.
زرد وبنفش

 دکوراتورها ضمنا هشدار می‌دهند که استفاده نابه‌جا از این رنگ می‌تواند احساس انزواطلبی و جدایی از اجتماع و مردم را در بعضی افراد به وجود آورد.
 اگر به‌طور ناخودآگاه از این رنگ لذت می‌برید و دوست دارید در فضای اطراف‌تان این رنگ وجود داشته ‌باشد، بهتر است در کنار این رنگ از رنگ بنفش که مکمل‌ آن است، استفاده‌کنید. در این صورت، فضایی کاملا مناسب و متعادل خواهید داشت. همچنین با استفاده از رنگ مکمل در کنار رنگ زرد می‌توانید از برخی عوارض ناشی از قرار گرفتن در معرض این رنگ که در طولانی‌مدت ایجاد می‌شود، جلوگیری کنید.

زرد سمبل عقل و خرد است. لیمویی کمرنگ نمایانگر قدرت عقلانی زیاد. زرد تیره‌ی چرک نشانه‌ی حسادت و سوءظن و زرد بی‌روح و مات بیانگر خوشبینی کاذب است. زرد رنگ جدایی و سردی است و در صورت کاربرد زیاد آن ممکن است بر فرد احساس انزوا نسبت به مردم و محیط پدید آید.

 از آنجا که رنگ یکی از دو پایه‌ی اصلی رنگ نارنجی رنگ زرد می‌باشد از اینرو در اینجا به چند ویژگی رنگ نارنجی نیز اشاره می‌کنیم هر چند این رنگ برخی ویژگی‌های رنگ قرمز را نیز در درون خود با تفاوتهایی به همراه دارد.

 نارنجی سمبل انرژی است و نارنجی روشن نشانه‌ی سلامت و سرزندگی، نارنجی پررنگ نشانه‌ی غرور و نارنجی مات و تیره نشانه‌ی کم‌هوشی است. نارنجی با انرژی زنانه این انرژی آفریننده عجین است. انرژی نارنجی از انرژی پویا و مردانه‌ی قرمز ملایم‌تر بوده و در عین حال با آن مکمل است. نارنجی رنگ نشاط و پایکوبی است و از اینرو رنگی مناسب برای رفع خستگی و بی‌رمقی است. رنگ نارنجی برای درمان برونشیت مزمن مفید است و دارای اثرات ضد اسپاسم نیز هست، از این رو برای رفع اسپاسم و گرفتگی عضلانی از آن استفاده می‌شود.

 رنگ زرد ترش است و نمودار ترشیهای متفاوت. هنرمندانی که زیاد با زرد کار می‌کنند اغلب «دهانشان آب می‌افتد» مثل اینکه غوره یا لیمو مکیده باشند و یا اگر از طبیعتی سرد بخوردار باشند دستهای آنان به زرد کردن می‌آغازد.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ زرد را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 نشانه‌ی رهایی و امید یا انتظار خوشبختی بزرگتری را داشتن است و معنای ضمنی آن برخی تضادهای کوچک و بزرگ است. زرد نشانگر امید به حل مشکلات، پیشرفت به سوی چیزهای تازه، نوین و تحول و ترقی است. .

 

بنفش (۵)

 این رنگ ترکیبی است از قرمز و آبی و اگرچه مستقل است اما مایل به حفظ ویژگی‌های هر دو رنگ است.  تلاش می‌کند به صورت مظهر همانندسازی درآید. می‌تواند به عنوان یک ترکیب صمیمانه و عاشقانه باشد، یا به یک درک شهودی و حساس بیانجامد.

 بنفش رنگ دل فریبی است که از دیرباز رنگ ملکه‌ها بوده است. بنفش در طبیعت کم‌یاب است و بیش‌تر رنگ آتلیه و کارهای هنری است. بنفش رنگ رازگونه‌ای است. در سال‌های اخیر بنفش ملایم در سالن‌های مد لباس خانم‌ها فراوان به کار گرفته شده است.

 بنفش رنگ روحانیت، عزت نفس و وقار است. رنگی مفید برای غالب افرادی که برای افکار، احساسات یا جسم خود ارزش قائل نیستند. این افراد اگرچه می‌توانند به دیگران عشق بورزند اما قادر به دوست داشتن خود نیستند. بنفش رنگی همبسته با بصیرت و خود برتر است. رنگی الهام بخش که بسیاری از موسیقی دانان، شعرا و نقاشان اذعان داشته‌اند که بزرگترین لحظات الهام بخش آنها زمانی به سراغشان آمده که در محاصره‌ی پرتو بنفش بوده‌اند. رنگ بنفش برای اختلالات روانی مثل شیزوفرنیا و جنون بسیار مفید است.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ بنفش را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 روحیه‌ای شاعرانه و رومانتیک، دوستدار هنر و زیبایی و متکی بودن به دیگران را شامل می‌شود. این شخص خواستار دست یافتن به یک رابطه‌ی جادویی است. او نه تنها می‌خواهد به خودش عظمت ببخشد بلکه خواستار افسون شدن شادمانی دیگران هم هست تا بتواند درجه‌ای از سحر را در مورد آنها بکار برد.

 

قهوه‌ای (۶)

 اینp style=span style= dir=font-size: medium;p style=span style= dir=font-size: medium; رنگ در اینجا یک زرد – قرمز تیره شده است. به قول نقاشان خصلت شور زندگی رنگ قرمز در این رنگ در هم شکسته شده و ملایم‌تر میگردد. این رنگ به گونه‌ای پذیرنده یا غیرفعال، انفعالی و حسی است. قهوه‌ای حالت حسی دارد که مستقیماً به جسم مادی یعنی بدن انسان مربوط می‌شود.

 قهوه‌ای چون خاک غنی و بارور است و افسردگی رنگ‌های پاییز را منتقل می‌کند. قهوه‌ای روشن، خرمایی و بژ به وسایل و اشیاء حالتی روستایی و چوب‌گونه می‌دهد و قهوه‌ای سیر به کار نمایش محصولات چرمی می‌آید. سایه‌های قهوه‌ای بسیار متنوع است و در رنگ‌پردازی کاربرد وسیعی دارد.

 قهوه‌ای متمایل به قرمز نشانگر وجود شهوت و هوسرانی است.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ قهوه‌ای را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 وقتی کمترین امید به امنیت و خشنودی جسمانی در آینده در آنها باشد این رنگ را انتخاب می‌کنند. قهوه‌ای حکایت از اهمیت خانه و خانواده و امینت اجتماعی و خانوادگی دارد. از دیگر ویژگی‌ها نیاز شدید به آسایش جسمی و روحی، فعال بودن، علاقه بسیار زیاد به خانواده است.

 

سیاه (۷)

 سیاه تیره‌ترین رنگ است و در واقع خود را نفی می‌کند. نمایانگر مرز مطلقی است که در فراسوی آن زندگی متوقف می‌شود، لذا بیانگر فکر پوچی و نابودی است. سیاه به معنای «نه» بوده نقطه مقابل «بله» در رنگ سفید  است.سفید شروع در صفحه‌ای سفید و سیاه نقطه‌ی پایانی است که در فراسوی آن چیزی نیست. این رنگ به عنوان نفی کننده خود، نشانگر ترک علاقه، تسلیم یا انصراف نهایی بوده و از تأثیر قوی بر هر رنگی برخوردار است.

 سیاه رنگ شب و عزاست و به جادو و شیطان منتسب می‌شود. ظاهر وزین رنگ سایه آنرا بین سیاستمداران و هنرپیشه‌ها محبوب کرده است. این رنگ همچنین با ثروت و زیبایی نیز مرتبط است. مثلاً اشیاء خانگی کاملاً سیاه، اشرافی‌تر به نظر می‌رسد.

 

 برخی از ویژگی‌های عمده‌ی شخصی که رنگ سیاه را در اولویت رنگهای انتخابی خود قرار می‌دهد:

 نوعی اعتراض به وضع موجودی است که در آن وی احساس می‌کند هیچ چیز آنطور که باید و شاید نیست. در برابر سرنوشت خود قد علم می‌کند و یک رفتار عجولانه غیر عاقلانه بروز می‌دهد. بی علاقگی به زندگی، نفی هر چیز، بدبینی، ناباوری و لجاجت از دیگر خصوصیت اوست.

  در برخور با آزمایش رنگ باید به نکات زیر نیز بذل توجه را داشت :

۱.اصول و روش کار آزمایش باید کاملاً رعایت شود تا نتیجه مطلوب بدست آید.

۲.یک رنگ به تنهایی بیانگر شخصیت نیست بلکه در انتخاب گروه‌ها و زوج‌های رنگ است که شخصیت افراد تحت آزمایش کاملاً نشان داده می‌شود.

۳.شرایط روحی و جسمی افراد را قبل از آزمایش رنگ نیز باید به حساب آورد، زیرا امکان دارد که افراد در شرایط متفاوت، انتخاب‌های مختلف داشته باشند.

۴.جنبه ی نسبی بودن نتایج آزمایش را باید همواره به خاطر داشت زیرا انسان موجودی است ناشناخته و تغییرپذیر.

  

دستاوردهای رنگ درمانی در دنیای امروز:

 امروزه رنگ درمانی از تکنيک هاي مختلفي بهره مي گيرد. تاباندن اشعه ها از طريق فيلترهاي مخصوص روي بدن بيمار، يا تاباندن پرتوهاي رنگي خيلي ضعيف و ملايم، به داخل چشم بيمار، برخي از اين تکنيک ها هستند. گاهي تشخيص درمانگر در استفاده از پارچه هاي رنگي در پوشش بيمار است. 

 رنگ درمانی فن بسیار پیچیده ایست و ریشه های علمی در فیزیک ، شیمی و روانشناسی دارد. ولی می توان به سادگی آن را در درمان مراجعین به کار برد که به برخی از  آنها اشاره می شود:

 1-     چینش مطب به شکلی که دلگیر نباشد و در ان از رنگهای شاد استفاده شده باشد.

 2-     توصیه ی  به پوشیدن رنگهای شاد (در صورت مشاهده ی علائم افسردگی)

 3-     استفاده ی درمانگر از رنگهای شاد

4-     بازی با رنگها ( بازی با خمیر های رنگی یا نقاشی روی بوم که تاثیرات آن اثبات شده است)

5-      رنگ کردن دیوارهای منزل

 6-     استفاده از رنگهای شاد در اسباب و وسایل منزل

تشخيص بيماري و روش درمان آن، مستلزم نشست هاي متعدد بين بيمار و پزشک است. برخي از درمان ها به حدي ساده هستند که حتي در منزل نيز امکان اجراي آن وجود دارد و درمانگر توصيه مي کند که آن را چندين بار، به طور منظم در منزل اجرا کند. اين موارد شامل پوشيدن لباس هاي رنگي، مصرف غذاهاي رنگي، تجسم تصاوير رنگي و نشستن ، مقابل اشعه هاي فيلتر شده نور، براي مدت زماني معين است. تجسم کردن رنگ ها و تصاوير رنگي و حمام نور باعث آرامش و ريلکسي مي شود. 

 

هنگامي که صحبت از بيماري هاي جدي و سختي مثل ايدز، آسم، ديابت و سرطان مي شود، پزشکان و درمانگران رنگ درمان، استفاده از روش ها و داروهاي قراردادي که براي درمان اين بيماري ها توسط متخصصين مربوطه تجويز مي شود را توصيه مي کنند و معتقدند هيچ دارو و درماني نبايد جايگزين تجويز پزشک متخصص شود.  پزشکان در زمينه پرتوهاي رنگي اثرات بسيار مفيد و ماندگاري را در درمان افسردگي و بي حوصلگي يافتند. مشاهدات آنها نشان مي دهد که تاثير پرتوها بر تسکين دردهاي عصبي، تنظيم ساعات خواب و اختلالات ناشي از افسردگي بسيار وسيع و قابل تامل است.

 در سال 1942 در روسیه،  دانشمندان دریافتند که رنگ قرمز اعصاب سمپاتیک را تحریک می‌نماید و رنگ سفید و آبی اعصاب پاراسمپاتیک را تحریک می‌کند. سایرتحقیقات نشان داد که برخی رنگها ترشح هورمونها را تحریک و برخی رنگها،  آن را مهار می‌کنند. همچنین رنگها بر روی برخی بیماریها موثرند.

 علائم برخی بیماریها مانند سرخک،  هنگامی‌ که بیمار در اتاقی با پنجره دارای شیشه‌های قرمز قرار می‌گیرد کاهش می‌یابد.  همچنین بیمار ملانکولی‌(‌نوعی از افسردگی‌)‌هم پس از قرار گرفتن در همین اتاق بهتر می‌شود. درد و افسردگی در مواجهه با نور‌های رنگی و فلاش‌زننده کاهش می‌یابد. این روشها می‌توانند تولید مواد شیمیایی را در مغز تغییر دهند و اثرات مثبتی بر بهبودی بیماران داشته‌باشند. 

 امروزه دانشمندان معتقدند که مغز به رنگ‌های متنوع نور پاسخ‌های متفاوتی می‌دهد. آنها دریافتند که با این روش می‌توان اختلالات خواب و تغییرات خلق و رفتار را درمان کرد.نور‌های سفید مات یا بنفش می‌تواند آرامش را به انسان القا کند و استرس و دردهای مزمن را کاهش دهد.

 تحقیقات در سال 1948 با استفاده از دستگاه لکتروانسفالوگرام نشان داد که این امواج می‌توانند حالت هیپنوز‌‌(‌نوعی‌آرامش‌ذهن‌) را به مغز القا کنند. باید گفت که نورها و رنگها آثار مهمی‌بر روی زندگی مادارند.

 در سال 1878 دکتر " ادوین ربیت " کتابی در مورد اصول نور و رنگ نوشت،  که در آن روشهای متفاوتی را برای استفاده از رنگ در درمان شرح داده است.

 در سال 1993 یک کتاب مرجع به نام "‌دائره‌المعارف‌اسپکتروکرومتری" توسط دانشمند هندی‌ "‌دین‌شاه‌قادیالی"  منتشر شد. این اثر به عنوان پایه رنگ درمانی مدرن شناخته شد و به زبان های انگلیسی و فرانسه نیز ترجمه شد.

 پژوهش های اخیر نشان داده است محبوب‌ترین رنگ‌ها بین عامه مردم غرب رنگ آبی است. پس از آن رنگ سرخ است. نفرت انگیزترین رنگ، بنا به تحقیق روانشناسی به نام گرنجر از دانشگاه دورهام، رنگ زرد است. چندی پیش در انستیتوی هنرهای معاصر لندن، درون سه تالار را سه رنگ متفاوت زدند و در هر سه آن‌ها تعدادی اسباب‌های بازی فكری قرار دادند. حاصل این كه پس از چند روز افرادی كه در تالار زرد رنگ گرد می‌آمدند، همه اسباب‌های بازی‌های فكری آن تالار را یا شكستند یا دزدیدند، ولی چنان پدیده‌ها در دو تالار دیگر اتفاق نیفتاد. هیچ توضیحی برای چنان رفتار ناپسند به غیر از رنگ تالار یافت نشد. این دستاورد پژوهشی زمینه فرضیه پردازی‌های روانشناختی و جامعه شناختی شده و از جمله آن‌ها یكی این است كه تعداد و چگونگی تبهكاری در هر خیابان شهر، بستگی به رنگ نور چراغ‌های آن خیابان دارد. پاسخ قطعی به این گونه مسائل نظری را پژوهش های بیشتر عرضه خواهند كرد.

 مسئله‌ای جدا از رنگ‌ها ولی مربوط به آن‌ها این است كه تنها رنگ‌ها نیستند كه بر ما نفوذ دارند و آثار گوناگونی بر ما می‌گذارند، بلکه شكل شیء نیز بی‌تردید آثاری بر انسان دارد. اشكال اشیاء مختلف، دلالت بر تولید آثاری با ریشه‌های عمیق روانی بر انسان دارند، و آن‌گاه كه اشكال اشیاء رسالها آثار رنگها بر روی بدن،  روحیات و طرز تفکر انسان توسط دانشمندان مورد مطالعه قرار می‌گرفت. دوست داشتن یک رنگ توسط انسان ناشی از احساسی است که آن رنگ به خصوص در او ایجاد می‌کند. ادوین ربیت ا با رنگ‌ها پیوسته می‌كنیم یا به طریقی ربط می‌دهیم، كل موضوع پیچیدگی و شگفتی بیش‌تر می‌یابد. تئوگیمبل كه یكی از مشهورترین رنگ درمانگران انگلستان است در تحقیقی كه روی 1100 آدم بالغ در انگلستان انجام داده گزارش می‌دهد كه نه تنها بیش‌تر مردم رنگ آبی را به رنگ‌های دیگر ترجیح می‌دهند بلكه رنگ‌ها و شكل‌های اشیاء را به طرقی شگفت‌انگیز به یكدیگر ربط می‌دهند.

 واكنش ما به رنگ، به احتمال زیاد واكنشی عاطفی است، در حالی كه واكنش ما به شكل، واكنشی فكری است. روانشناسی مشهور به نام دیوید كتس در تحقیقی كلاسیك، از گروهی كودك خواست كه دوایری سبز رنگ را با مجموعه‌ای از دوایر سرخ رنگ و مثلث‌های سبز رنگ كنار هم بچینند. كودكان بی‌درنگ هر شكل را كنار شكل همرنگ آن گذاشتند یا به عبارت دیگر اشیاء را با رنگ آن‌ها طبقه‌بندی كردند. او همین آزمایش را با گروهی بزرگسال انجام داد و دید كه هر یك از افراد گروه، پیش از طبقه‌بندی می‌پرسد كه اشیاء ‌در دسترس را باید براساس شكل یا رنگ آن‌ها طبقه‌بندی كند.

 تأثیر رنگها برتفکر و خلاقیت

 

ما در دنیای رنگها زندگی می‌کنیم و تا حد بسیار زیادی به رنگها خو گرفته‌ایم. رنگی بودن جهان یکی از بزرگترین موهبتهای الهی است که باعث شادی و نشاط انسانها شده و موجب رسیدن به امید و آرامش در آنان می‌شود.

ما در دنیای رنگها زندگی می‌کنیم و تا حد بسیار زیادی به رنگها خو گرفته‌ایم. رنگی بودن جهان یکی از بزرگترین موهبتهای الهی است که باعث شادی و نشاط انسانها شده و موجب رسیدن به امید و آرامش در آنان می‌شود.
 

 

 

  همة ما از وجود رنگها آگاهیم امّا آیا از تأثیر آنها بر روح ، روان ، ذهن و اندیشه‌مان نیز باخبریم؟ روان‌شناسان دریافته‌اند که رنگها تأثیرات معجزه‌ آسایی بر روح و روان انسانها داشته و علاقه به رنگهای خاص نیز گویای بسیاری از ناگفته‌های ذهن و روح آنهاست.

 

آنچه سبب شد در این مقاله به تأثیر رنگها بپردازیم، بررسی اثرات رنگها بر خلاقیت فکری و ذهنی کودکان و رشد تفکر در آنها ست ؛ چرا که می‌توان از رنگها بعنوان ابزاری در خدمت رشد تفکر بچه‌ها استفاده کرد. قبل از هر چیز لازم است بدانیم که رنگها چطور تعریف می‌شوند؟ رنگ به کیفیتی گفته می‌شود که با آن می‌توانیم اسمی برای آنچه در طیف می‌بینیم مثل سبز، زرد، قرمز، نارنجی و ... بگذاریم.

ته رنگ نیز وقتی ایجاد می‌شود که به رنگ موردنظر کمی رنگ سیاه اضافه شود و تون وقتی ایجاد می‌شود که به رنگ مورد نظر کمی خاکستری اضافه شده باشد.حال در اینجا به بررسی تأثیر رنگهای مختلف بر خلاقیت افراد می‌پردازیم:

رنگ قرمز:

رنگ قرمز یکی از سه رنگ اصلی است که بسیار هیجان‌انگیز و اعتمادآفرین ـ آور است و اغلب، خطر و آتش را تداعی می‌کند. در ضمن حواس را تحریک کرده و انرژی‌های متمرکز، جاه‌طلبی، شهامت و اشتها را افزایش می‌دهد.

قرمز، رنگی است هیجانی و ذهن منطق‌گرا را به زانو در می‌آورد. این رنگ، انرژی مهار نشده ای است که موجب افزایش خلاقیت، انرژی و شادابی در زندگی می‌گردد.

چکیده‌ ویژگیهای رنگ قرمز

مثبت                     منفی

پر انرژی                خسته کننده

با اعتماد به نفس     پرخاشگر

پر شور                    ناراضی

روراست                  عجول

اقدام کننده              بی‌تاب

کاوشگر           بیش از حد مغرور

اخلاق‌گرا

توجه: رنگ قرمز در معماری کلاسهای درس، کاربردی ندارد؛ زیرا دیوارهای قرمز کودکان را آشفته حال و بَد خلق می‌کند و به علت روح هیجانی که در این رنگ نهفته است، کودک را از حالت آرام خارج کرده و به جنب و جوش و ناآرامی می‌کشاند و از تمرکز او جلوگیری می‌کند؛ لذا بهتر است از رنگ قرمز در فضای کلاسی استفاده نشود اما می‌توان از این رنگ در محیطهای بازی ، نمایش و ورزش استفاده کرد.

زرد

در میان رنگها، زرد بالاترین بازتابش را داشته و محرک فکر است. این رنگ، سمبل طبیعی آگاهی و روشنی است و روی ضمیر انسان، خلاقیت و مثبت اندیشی اواثر می‌گذارد بطوری که مثبت بودن را تداعی می‌کند؛ ولی در عین حال، معانی منفی زیادی دارد.

زرد یکی از رنگهای اصلی است که با فعالیتهای ذهنی تداعی دارد و هوش و کنجکاوی فرد را تقویت می‌کند. بنابراین با نماد سرعت، بویژه سرعت تفکر و تصمیم‌گیری در ارتباط است و تمرکز حواس را بالا می‌برد.

لیمویی

لیمویی یکی از رنگهای خانوادة زرد می‌باشد که نشان‌دهندة شخصیت مثبت و زود فهمی است. در ضمن ترکیب آن با آبی آسمانی نشانگر ذهن باز، فهم زیاد و درک بسیار شفاف است.

لازم به تذکر است که رنگ زرد Contrast یا تقابل ویژه‌ای با خاکستری که رنگ خنثی است دارد، لذا برای حذف معانی منفی آن، از رنگ خاکستری و خانواده آن استفاده می‌شود.

توجه: رنگ زرد در دکوراسیون داخلی، فضا را روشن و شاد می‌سازد ولی مشاوران و مددکاران اجتماعی که سر و کارشان با کسانی است که از لحاظ احساسی، آسیب پذیرند باید در انتخاب این رنگ با احتیاط عمل کنند؛ زیرا این رنگ هم برای احساسات خوب و هم برای احساسات بد بسیار تحریک کننده‌ است. لازم به ذکر است که طراحان اتاقهای آموزشی هم از این امر مستثنی نبوده و باید در انتخاب رنگ فضای آموزشی توجه لازم را داشته باشند.

نارنجی

رنگ نارنجی، مخلوطی از قرمز و زرد است و گفته شده شوق را با استعداد ترکیب می‌کند. در ضمن رنگ یادگیری، آزمایش، قضاوت، پذیرش یا رد مطلب هم هست. نارنجی احساسات متلاطم و هیجانی را تسکین می‌دهد و برای رسیدن به آرامش بسیار مؤثر است؛ چرا که قسمت زرد آن، با خنثی کردن انرژی و هیجان رنگ قرمز، انجام این فرایند را به صورت عقلانی و منطقی تضمین می‌کند.

قرار گرفتن در محیط نارنجی، افق دید و فکر را وسیعتر کرده و رنگی انقلابی بشمار می‌رود، چرا که پشتکار و پروژه‌های رسیدن به گامهای موفقیت آمیز را ترسیم می‌کند.

در ستاره‌شناسی، نارنجی با علامت شیر (مرداد) ارتباط خاصی دارد و به تقویت ایده‌آلهای دوستانه و اجتماعی، خلاقیت و خودشکوفایی کمک می‌کند.

در رنگ نارنجی، حسی مستتر شده که می‌تواند بر حمله‌های غیرمنطقی و فوبی‌ها (ترسها) پایان دهد.

استفاده از رنگ نارنجی در محیط آموزشی

رنگ نارنجی، رنگی زنده و قوی است و بهتر است با رنگهایی همچون رُسی یا زردآلویی مخلوط شود تا اتاق را از حالت پرتنش خارج کرده و به محیطی آرام‌ و دوستانه‌تر تبدیل کند. از آنجا که نارنجی رنگی است محرک ، برای فضای آموزشی در مقطع دبستان بسیار ایده‌آل است؛ چرا که از یک طرف دانش آموزان را سرزنده، نیرو‌بخش، گرم و آرامش طلب می‌کند و از طرف دیگر از خواب آلودگی و بی علاقگی کودک مخصوصاً در ساعات اولیه صبح جلوگیری می‌کند.

سبز

رنگ سبز می‌تواند در درون ساختار روان‌شناختی ما تعادل کامل ایجاد کند و در بین همه رنگها از همه آنها خوشایندتر است، زیرا چشم برای تمرکز کردن روی آن هیچ نیازی به تنظیم شبکیه ندارد.

روان‌شناسان بر این عقیده‌اند که سبز حالتی از نگرش ذهنی مثبت را ایجادکرده و چون با رنگهای طبیعت، بیشتر سر و کار دارد احساس ثبات و امنیت را در ما تقویت می‌کند. البته رنگ سبز در تُن‌های متفاوت، نمادی متفاوت دارد.

رنگ سبز در تُن‌های متفاوت:

سبز یشمی

در این رنگ، آرامش روحی نهفته شده و فراست و هشیاری فرد را بالا می‌برد. سبز به انسان کمک می‌کند تا اسرار نهان جهان هستی را بهتر درک کرده و به او بینش فلسفی همراه با عقل سلیم عطا کند. کسانیکه سبز یشمی را دوست دارند بطور ذاتی روشن‌بین و منطقی هستند.

سبز تیره

سبز تیره نشان‌دهنده قابلیت اعتماد (اعتماد پذیری) است و فردی که این رنگ را دوست دارد، دارای شخصیت با ثباتی است که در بحرانها می‌تواند بدون دستپاچگی کنترل اوضاع را در دست گیرد. در چنین اشخاصی عقل، منطق و ذهنیت واقع‌بین از خصوصیات درونی آنها زاییده شده است.درضمن اختلاط سبز تیره با آبی آسمانی، آزادی اندیشه و خلاقیت را نشان می‌دهد.

استفاده از رنگ سبز در فضای آموزشی

سبز، یک رنگ ثانویه است که از ترکیب دو رنگ متضاد زرد و آبی بدست می‌آید. این رنگ چون با طبیعت در ارتباط است، رنگی متعادل محسوب می‌شود و به آرامش روحی و اعصاب کمک کرده و محیطی آرامش‌بخش را ایجاد می‌کند.

سبز برای دکوراسیون اتاقهای مطالعه، فضا‌های آموزشی و مکانی که به تمرکز احتیاج دارد با اهمیت بوده و رنگ ایده‌آلی محسوب می‌شود. این رنگ به اتاق و کسانیکه در آن فضا قرار دارند، آرامش‌ متعادلی می‌دهد. اگر سبز را با انواع کرم و سفید مخلوط کنیم و در رنگ‌آمیزی اتاق و فضای آموزشی بکار بریم، فضای آرام‌بخش و تفکر آمیزتری خواهیم داشت و اگر با رنگ قرمز ترکیب شود، به شکوفایی خلاقیت افراد در آن فضا پرداخته وازخود ترکیبی قوی می‌سازد.

رنگ آبی با رنگ سبز ترکیبی دلنشین و هماهنگ دارند که در طبیعت به صورت گلهای آبی در میان شاخ و برگهای سبز نمودار شده است. این دو رنگ به کلاس ، فضایی متعادل و آرام داده و به تقویت تمرکز افراد می‌انجامد که برای اتاقهای مطالعه بسیار ایده‌آل است. بطور کلی تلفیق این دو رنگ، آرام‌بخش و متمرکز کننده حواس است.

تونالیته‌های قرمز، صورتی و زرد، هم در ترکیب رنگی با آبی، همراهان بسیار عالی محسوب می‌شوند و می‌توانند هر کدام از سردی رنگ آبی بکاهند.

آبی

آبی، یکی از رنگهای اصلی است که به رنگ حقیقت شهرت دارد. این رنگ نشانگر ذهن عالی و هوش سرشار است و با احساسات و معنویت در ارتباط است. این رنگ، آرام، آرامش‌بخش و تسلی‌دهنده است.

اگر کسی بیش از حد احساس ناراحتی کرده و در آستانه خشم و اضطراب قرار داشته باشد پوشیدن لباس آبی، آرامش و هماهنگی‌ ذهن او را افزایش داده، باعث بالارفتن تفکر او می‌شود . بالأخره توانایی آرام کردن روح مشوش راداشته و آرامش خیال او را فراهم می‌آورد. (مانند حالتی که در اثر نگاه به آسمان برای فرد حاصل می‌شود).

هنگامی که آبی به دو قسمت رنگهای تیره‌تر و روشن‌تر تقسیم می شود، نشان‌دهنده نوعی شخصیت در فرد است. فردی که به آبی تیره علاقمند است، قابل اعتماد، عاقل و جسور خواهد بود و چون با تمرکز شدید روی عقل و منطق حرکت می‌کند ، ممکن است احساساتش تحت‌الشعاع قرار گرفته، آن را از دست بدهد و یا ضعیف‌تر عمل کند. بر عکس، افرادی که به آبی روشن علاقمندند،ذاتا هنرمند و فرهیخته هستند. این تیپ افراد را بیشتر افراد هنرمند، طراح، نویسنده و هنرپیشه تشکیل می‌دهند که در فعالیتهای خلاقانه شرکت دارند. رنگ آبی، تخیل فعال و حتی در بعضی موارد بیش از حد خلاق را القا می‌کند.

استفاده از رنگ آبی در فضای آموزشی:

از آنجا که رنگ آبی، کیفیتی سرد و رسمی دارد، فضا را به آرامش می‌کشاند و البته از حالت دوستانه و گرمی‌بخش دور می‌کند. لذا بهتر است در فضاهای آموزشی و کلاس، این رنگ را با تلفیق رنگهای دیگر استفاده کرد.

بنفش و ارغوانی

بنفش، ترکیبی از رنگ قرمز و آبی است که یکی از معنوی‌ترین رنگها بشمار می‌آید و نشانگر هماهنگی بین عقل و احساسات و مرز بین معنویات و مادیات محسوب می‌شود. این دو رنگ در سمبولیسم رنگها تفاوت چندانی ندارند به همین منظور در یک قسمت قرار می‌گیرند.این دو رنگ با تفکر عالی، درک روحی و تواناییهای روانی مرتبط هستندو در تلفیق این دو رنگ، تُن‌های مختلفی بچشم می‌خورد که هر کدام بیانگر خصوصیت روحی افراد است.

ارغوانی مایل به آبی

این رنگ کمال گرایی، ایده‌آلیسم، انسان‌گرایی و تفکر فلسفی را تقویت می‌کند. کسانیکه این ترکیب را دوست دارند افرادی پر احساس و خوش فکرند و دارای حس ششم قوی‌ای هستند. ارغوانی روشن، رنگی است که در تصمیم‌گیری با تفکر و منطق در ارتباط است.

طراحی رنگ بنفش در فضای آموزشی:

همانطوری که گفته شد عناصر تشکیل‌دهندة رنگ بنفش، قرمز و آبی هستند. امتزاج این دو رنگ با بنفش، سردی و گرمی خاصی را در محیط ایجاد کرده که رنگ قرمز، گرمی فضا و رنگ آبی سردی آن را بیشتر می‌سازد؛ لذا طیفهای کم رنگ بنفش به فضا و محیط آموزشی؛ آرامش ، روحیه و شادابی را تلقین می‌کند، ولی لازم به ذکر است که قرار گرفتن به مدت طولانی در فضای صرف بنفش،سبب افسردگی می‌شود، زیرا انرژی‌های آن به قدری قوی است که ذهن نمی‌تواند بار اضافی آنرا تحمل کرده و از خود واکنش نشان می‌دهد.پس بهتر است در طراحی فضای آموزشی، رنگ بنفش را با رنگهای سفید، سبزو یاسی‌ ممزوج کرد.

     
     

 

 

    شایان ذکر است که بدانیم غریزه ایجاد هارمونی و هماهنگی در استفاده از رنگها، هدیه‌ای است که در برخی افراد،از بدو تولد بطور ذاتی نهاده شده است؛ ولی کسانی که از این خصوصیت برخوردار نیستند هم می‌توانند قوانینی را در مورد مدیریت رنگها بیاموزند و بکار گیرند.برای مثال سایه‌ها، توناژها و ته رنگ‌ها به خاطر ارتباط تصویری طبیعی‌شان در کنار هم می‌نشینند و قوانین ساده‌ای را به وجود می‌آورند که می‌توان آنها را با هم مخلوط و هماهنگ کرد. دنیای رنگها، آنقدر وسیع و پرجاذبه است که مورد توجه و استفاده همگان قرار می‌گیرد.

   
   

rtlp class=

تاثیر رنگ ها در تبلیغات

تاثیر رنگها در تبلیغات

 

 

امروز استفاده‌ي روزافزون از رنگ‌ها، همراه با رقابت فزاينده ميان توليدکنندگاني که مشتاق افزايش فروش محصولات خود هستند، تحول زيادي در زمينه‌ي روانشناسي رنگ پديد آورده است. يک توليد کننده به منظور فروش محصولاتش، روانشناسي رنگ‌ها را نيز بايد مد نظر قرار دهد. اگر به عنوان مثال محصول او شکر باشد، در اين صورت او مي‌داند که بايد شکر خود را در يک بسته‌ي آبي رنگ و يا حداقل داراي يک زمينه‌ي آبي عرضه کند. دليل آن اين است که احساس فيزيولوژي انسان در رابطه با رنگ آبي، «شيريني» است. توليدکننده‌ي امروز خوب مي‌داند که شکر را در بسته‌هاي سبز رنگ عرضه نکند چون رنگ سبز يک احساس «گس» را در انسان پديد مي‌آورد پديد مي‌آورد و چه کسي خواستار شکر «گس» است؟ شرکت‌هاي هواپيمايي نيز مي‌دانند که در انتخاب رنگ‌هاي به کار رفته براي تزيين داخلي کابين، چه نکاتي حائز اهميت‌اند. آنها به خوبي واقفند که اضطرابات ناشي از پرواز حتي در ترسوترين مسافران به وسيله‌ي چه رنگ‌هايي کاسته مي‌شود.

تاثیر رنگ در شخصیت و زندگی افراد

 

آيا تا بحال دقت كرده‌ايد كه چرا شـركـتهاي تبـليـــغات طـراحـان اتـومـبـيـل و دكـوراتـورهـا از اشــكال و شــمايل بخصوصـي اسـتفاده مي‌كنند؟ دليلـش اين است كه يـك تاثير رواني در‌وراي رنگ‌ها‌ وجود دارد.هر رنگي داراي قدرت تاثيرگـذاري ويژه‌اي مي‌باشد.بعضي از واكنش‌هاي ما نسبت به رنگ‌ها بصـورت رفتارهاي اكتـسابي و برخي ديگر بـصـورت پـاسـخ‌هاي فيزيولوژيـكي‌ نمود پيدا مي‌كنند. درك كردن نمود پيدا مي‌كنند. درك كـردن بهتر رنگ‌ها ميتواند در زنـدگي روزمره و ياشغلي شما تاثيرات فراواني گذارده و محاسن‌ زيادي برايتان به ارمغان بياورد. 

اقسام رنگ

بطور كلي رنگ‌ها به سه دسته اصلي تقسيم مي‌شوند: رنگ‌هاي خنثي، رنگ‌هاي گرم و رنگ‌هاي سرد

سياه، سفيد، خاكستري، بژ، قهوه اي

رنگ‌هاي خنثي رنگ‌هايي هستند كه در طيف رنگي وجود نداشته و از تركيب رنگ‌هاي ديگر بوجود مي‌آيند و مي‌توانـنـد اثرات مـثـبت يا منفي داشته باشند. سفيد واقعا" يك رنگ نيست بلكه عدم حضور رنگ بشمار مي‌رود و نـشـانگر خلوص و پاكي است. از طرف ديگر مشكي نشانه قاطعيت، الزام و رسميت مي‌باشد.

رنگ‌هاي گرم

 قرمز، نارنجي، زرد، سبز چمني، ارغواني
رنگ‌هاي گرم محرك سيستم عصبي بوده و احساسات را تشديد مي‌كنند. اين دسته از رنگ‌ها بوضوح قابل رويت بوده و موجب جلب توجه مي‌گردند

رنگ‌هاي سرد

آبي، بنفش، فيروزه اي، سبز مايل به آبي، سبز
رنگ‌هاي سرد رنگ‌هايي ملايم هستند كه اثراتي آرام بخش دارند. آبي روشن مي تواند نشانه صلح و دوستي و آسـايش خاطر، و آبـي تيره نشـانگر قـابليت اعتماد و درستي باشد.

- قرمز - سختي، نيرو و خوش اقبالي

- ارغوانی - اختيار، قدرت و سلطنت

- آبی - روشن: آرامش،آسودگي خاطر - تيره: قدرت،صداقت، پشتكار

- سبز - جواني و طبيعت، قدرت شفا بخشي و التيام

- نارنجی - گرمي، حرارت، رضايت و خوشحالي

- قهوه ای - خاكي بودن، محكمي، استواري و قابليت اعتماد

- مشکی - قدرت، اختيار و استقلال

 

اگر تا حال زندگی شما خالی از رنگ‌های گوناگون و شاد بوده و تــوجهی به استفاده از رنگ‌ها نمی‌كردید، بهتر است شروع كنید. شـركتـ‌های تـبلـیغاتی و تـاجران بـاهوش از روانشانسی رنگ‌ها برای تاثیر گذاری روی شما بهره می برند، شما نیز باید برای تاثیر گذاری در زندگیتان از رنگ‌ها استفاده كنید. در لباس در هدیه در محل زندگی و.... و تاثیر آنها را در دیگران بسیار مثبت خواهید دید.
برای درك بهتر اگر تا امروز از اعتماد به نفس كمی برخوردار بودید از رنگ آبی یا سبز در لباس خود شروع كنید بله از یك جا باید شروع كرد.درك اینكه هر رنگی چه معنی دارد، نقطه آغاز خوبی است. با بكارگیری رنگ‌ها زندگی خود را شیرین تر و رنگی تر نمایید.
 

/p

رنگ اتاق خواب کودک

رنگ اتاق خواب کودک

اگر به خانه جديدى نقل مكان مى كنيد و به دنبال انتخاب رنگ مناسبى براى اتاق كودكتان هستيد يا قصد داريد دكوراسيون اتاق او را تغيير دهيد، مطالعه اين مطلب مى تواند كمك مفيدى براى شما باشد. رنگى كه براى دكوراسيون اتاق كودك در نظر مى گيريم بايد با مقطع سنى كه كودك شما در آن قرار دارد متناسب باشد. در طول سال اول زندگى رنگ هاى ملايم براى اتاق كودكان بهترين انتخاب هستند، چرا كه نوزاد به نور و سايه بيشتر توجه نشان مى دهد تا تفاوت رنگ ها. از اين رو اتاق خواب نوزادان بايد با رنگ هاى روشنى مانند سفيد و كرم و يا رنگ هاى زرد، صورتى، آبى يا سبز روشن، رنگ آميزى شود. هرچه كودك بزرگتر مى شود با به كارگيرى رنگ هاى شاد و درخشان در اتاق مى توان فضايى جذاب و سرشار از انرژى و تحرك براى او فراهم آورد. اگرچه استفاده از رنگ هاى روشن و طرح هاى شاد كه مورد پسند كودكان بوده و موجبات تحريك خلاقيت آنها را فراهم مى آورند در اتاق كودكان توصيه مى شود، اما همواره بايد دقت كرد كه دكوراسيون اتاق كودكان در عين بشاشيت و شادى، بيش از اندازه شلوغ نباشد تا موجب بى قرارى و سلب آرامش كودك نشود.

از آنجا كه در انتخاب دكوراسيون اتاق كودكان رعايت اصول ايمنى در درجه اول اهميت قرار دارد براى رنگ آميزى اين اتاق ها بايد همواره از رنگ هايى استفاده كرد كه در ساخت آنها سرب به كار نرفته باشد. پس از اطمينان از بى زيان بودن نوع رنگ مصرفى، نوبت به انتخاب يك زمينه رنگى براى اتاق كودك مى رسد.

براى طراحى رنگى دكوراسيون اتاق كودكان دو راه وجود دارد: استفاده از رنگ هاى شاد و درخشان و ديگرى ايجاد فضايى مملو از رنگ هاى ملايم و رؤيايى كه اسباب بازى هاى رنگارنگ كودك در آن نقش آكسان هاى رنگى را ايفا مى كنند. هنگام طراحى رنگ در دكوراسيون اتاق كودك بايد به خاطر داشت كه اغلب كودكان مجموعه اى از اسباب بازى هاى رنگارنگ را در فضاى اتاق خود جاى خواهند داد كه بى شك نماى اتاق را تحت تأثير قرار مى دهند.

گاهى اوقات انتخاب رنگ و دكوراسيون اتاق كودك با توجه به جنسيت او انجام مى شود. بسيارى از والدين رنگ هاى گرم و ملايمى مانند صورتى و بنفش ياسى را براى دختران و رنگ هاى آبى و سبز را براى فرزند پسرشان مى پسندند. همچنين در ميان كودكان بزرگتر كه قادر به اعمال سليقه خود در انتخاب رنگ و دكوراسيون اتاقشان هستند بسيارى از دختران فضايى رؤيايى و دخترانه و بسيارى از پسران رنگ هاى پرسايه و شاد با كنتراست بيشتر را مى پسندند. دختران دكوراسيونى مملو از رنگ هاى صورتى، سفيد و بنفش، تور، روبان و حرير و فضايى فانتزى و روياگونه را ترجيح مى دهند. از اين رو توجه به جزئيات ريز و كوچك در اتاق دختران اهميت بيشترى مى يابد. در دكوراسيون اتاق دختران هارمونى و هماهنگى بيشتر و در اتاق پسران رنگ هاى متضاد و كنتراست بيشتر ترجيح داده مى شود. اما در دنياى امروز طراحى دكوراسيون اتاق كودكان بر پايه جنسيت آنها چندان توصيه نمى شود و حتى بسيارى از والدين رنگ هايى چون پرده هاى گوناگون زرد (از ليمويى و كرم تا زرد پرتقالى و نارنجى) را كه علاوه بر روشنايى و نشاط كافى براى اتاق كودك به جنسيت خاصى نيز منتسب نيست ترجيح مى دهند. در هر حال بايد از محدود كردن انتخاب كودكان در رنگ دكوراسيون اتاقشان پرهيز كرد و به خاطر داشت كه الزاماً نبايد اتاق دختران صورتى و اتاق پسران آبى باشد.

   


برچست ها :