بقیه ادامه مطلب

رنگ ها بسیار ساده هستند. اولین چیزی که در روزها و ماه های ابتدایی زندگی توجه ما را به خود جلب می کند و اولین کلماتی که در دایره لغات اکثر ما جای گرفته است. اما وقتی که قرار به استفاده درست از آنها باشد تمام سادگی ها تبدیل به پیچیدگی می شود. حساسیت رنگ ها به این دلیل است که آنها مفاهیمی را انتقال می دهند و ترکیب آنها تاثیرات متفاوتی را بر مخاطب می گذارد. هر رنگی مناسبتی دارد و حسی را منتقل می کند و هارمونی رنگ ها نقشی اساسی را در این ارتباط بازی می کند.

شاید بیشترین زمانی که ما به رنگ ها توجه می کنیم زمان خرید لباس یا تجهیزات منزل باشد. از خود سوال می کنیم این پیراهن آبی به این شلوار قهوه ای می آید یا زیادی تیره است؟ بهتر نیست وسایل آشپزخانه را صورتی کنیم؟ فرقی نمی کند که شما در چنین موقعیتی قرار دارید و یا قصد طراحی یک وب سایت را دارید، انتخاب رنگ صحیح روش خودش را دارد و با ساختاری منطقی قابل انجام است.

رنگ ها بسیار ساده هستند. اولین چیزی که در روزها و ماه های ابتدایی زندگی توجه ما را به خود جلب می کند و اولین کلماتی که در دایره لغات اکثر ما جای گرفته است. اما وقتی که قرار به استفاده درست از آنها باشد تمام سادگی ها تبدیل به پیچیدگی می شود.

حساسیت رنگ ها به این دلیل است که آنها مفاهیمی را انتقال می دهند و ترکیب آنها تاثیرات متفاوتی را بر مخاطب می گذارد. هر رنگی مناسبتی دارد و حسی را منتقل می کند و هارمونی رنگ ها نقشی اساسی را در این ارتباط بازی می کند.

شاید بیشترین زمانی که ما به رنگ ها توجه می کنیم زمان خرید لباس یا تجهیزات منزل باشد. از خود سوال می کنیم این پیراهن آبی به این شلوار قهوه ای می آید یا زیادی تیره است؟ بهتر نیست وسایل آشپزخانه را صورتی کنیم؟ فرقی نمی کند که شما در چنین موقعیتی قرار دارید و یا قصد طراحی یک وب سایت را دارید، انتخاب رنگ صحیح روش خودش را دارد و با ساختاری منطقی قابل انجام است.

پیش از این در نردبان در مورد رنگ های اصلی و چرخه رنگ ها گفته بودیم و اشاره کوچکی هم به یکی از شیوه های انتخاب رنگ برای وب سایت شده بود. در این مطلب شش شیوه کلاسیک انتخاب رنگ را با کمک چرخه رنگ ها توضیح خواهیم داد. پس در ادامه مطلب با دروازه علم و دانش سرزمین دانستنی ها همراه باشید.


 

سیستم Monochromatic یا طراحی تک رنگ

طراحی تک رنگ با همانطور که از اسمش پیداست بر پایه استفاده از یک رنگ خاص و با تغییر در میزان شفافیت و تیرگی و میزان غلظت رنگ انجام می شود. رنگ ها در این سیستم به سادگی با یکدیگر هماهنگ می شوند و اثری آرامش بخش را بر مخاطب خواهند داشت. چشم ما با این سیستم رنگی بسیار راحت است. به خصوص زمانی که از رنگ سبز و آبی استفاده شود. این سیستم رنگی برای انتقال یک حالت کلی بسیار مناسب است در این سیستم می توانید ترکیبی از رنگ های اصلی را با رنگ های خنثی مانند مشکی، سفید و خاکستری به وجود آورید. اما در این سیستم شاخص کردن برخی المان ها که مهمتر هستند کار راحتی نیست و اگر در طراحی شما المان هایی با درجه اهمیت متفاوت وجود داشته باشند باید از سایر سیستم ها استفاده کنید.
 

نقاط مثبت:

مدیریت سیستم تک رنگ بسیار ساده است و معمولا به لحاظ بصری یک دست و زیبا به نظر می رسد.

 

نقاط منفی:

کنتراست رنگ ها در این سیستم رنگی بسیار کم است و در مقایسه با سیستمی مانند رنگ های مکمل، طرحی خنثی و ساکن محسوب می شود.

 

نکات مهم:

۱. در این سیستم برای بالا بردن زیبایی از سایه ها و ته رنگ و تنالیته رنگ های اصلی استفاده کنید.

۲. از این سیستم رنگی برای نشان دادن تفاوت های بسیار ظریف با حفظ سادگی و ظرافت استفاده می شود.
 

سیستم Analogous یا رنگ های همپایه

 

در این سیستم رنگی از رنگ هایی که در دایره رنگ در مجاورت هم قرار دارند استفاده می شود. یک رنگ به عنوان رنگ غالب انتخاب می شود و رنگ های مجاور به کمک رنگ اصلی می آیند تا طرحی زیبا تر به وجود آید. این سیستم رنگی بسیار شبیه سیستم مونوکروماتیک است اما اختلاف بیشتری را نشان می دهد.

 

نقاط مثبت:

کار با رنگ های مجاور به سادگی سیستم تک رنگ است با این تفاوت که قدرت بیشتری را به طراحی شما می دهد.

 

نقاط منفی:

در این سیستم هم ما با ضعف در کنتراست رنگ ها مواجه هستیم و پویایی طرح در مقایسه با روش های دیگر کم خواهد بود.

 

نکات مهم:

۱. در این سیستم از رنگ های متعدد بپرهیزید زیرا ممکن است هارمونی و هماهنگی طراحی شما را بر هم بزند.

۲. از استفاده هم زمان رنگ های سرد و گرم دوری کنید.
 

سیستم Complementary یا رنگ های مکمل

 

 

در این سیستم رنگی از دو رنگ که در دو طرف دایره رنگ قرار دارند استفاده می شود. طرح شما زمانی زیباتر می شود که یک رنگ گرم را در کنار یک رنگ سرد قرار می دهید به عنوان مثال ترکیب رنگ قرمز با آبی یا سبز. تضاد و کنتراست رنگ ها در این شیوه در بالاترین سطح خود قرار دارد.

 

در این سبک شما باید یک رنگ را به عنوان رنگ غالب انتخاب کنید و رنگ مکمل را برای نشان دادن تاکید و تکمیل طراحی به کار ببرید. استفاده از یک رنگ به عنوان پس زمینه و رنگ مکمل برای شاخص کردن موارد مهم بر روی رنگ اصلی، ترکیبی را ایجاد می کند که توجه مخاطب را به خود جلب می کند.

 

نقاط مثبت:

در این سیستم رنگی بالاترین سطح کنتراست را بین تمام روش ها داریم. این روش برای جلب توجه مخاطب بسیار مناسب است و در این زمینه از همه ترکیب ها موفق تر عمل می کند.

 

نقاط منفی:

رعایت تناسب و رسیدن به ترکیب مطلوب در این روش به مراتب سخت تر از سیستم های قبلی است. مخصوصا زمانی که از رنگ های اشباع گرم استفاده می کنید.

 

نکات مهم:

۱. برای نتیجه بهتر باید رنگ های سرد را در مقابل رنگ های گرم قرار دهید به عنوان مثال ترکیب آبی و نارنجی.

 

۲. اگر از رنگ های گرم برای تاکید در طراحی استفاده کردید می توانید از رنگ های سرد اشباع برای ایجاد تاکید بیشتر استفاده کنید.

 

۳. تا می توانید از رنگ های اشباع گرم مانند زرد تیره و قهوه ای دوری کنید.

 

۴.استفاده از سیستم رنگ های مکمل جدا از هم، در حالی که امکانات این روش را در اختیار شما قرار می دهد طراحی شما را زنده تر می کند.

 

سیستم Split complementary یا رنگ های مکمل جدا از هم

 

 

در این سیستم رنگی از یک رنگ، با دور رنگ از سمت دیگر دایره رنگی که مجاور هم هستند استفاده می شود. با این روش اختلاف بیشتری نشان داده می شود در حالیکه هماهنگی رنگ ها نیز راحت تر انجام می شود.

 

نقاط مثبت:

با این روش نشان دادن جزئیات بسیار ساده تر از روش های قبل خواهد بود و هماهنگی و دست یافتن به هارمونی بین رنگ ها نیز ساده تر انجام می شود و کنتراست رنگ ها با قدرت بیشتری انجام می شود.

 

نقاط منفی:

برقراری هارمونی و ترکیب رنگ مناسب در این روش نسبت به دو روش اول به مراتب سخت تر است و مهارت بیشتری را می طلبد.

 

نکات مهم:

۱. از یک رنگ گرم و ترکیب رنگ های سرد مکمل در بین آن استفاده کنید. مثلا قرمز به همراه آبی و سبزآبی.

 

۲. از رنگ های گرم و اشباع مانند قهوه ای دوری کنید زیرا ممکن است ساختار رنگی شما را بر هم بزنند.

 

سیستم Triadic یا سه گانه

 

 

در این سیستم از سه رنگ که در فاصله ای برابر از یکدیگر بر روی دایره رنگ قرار دارند استفاده می شود. این ترکیب رنگی در بین هنرمندان مشهور و محبوب است زیرا در عین ایجاد کنتراست رنگی مناسب، هماهنگی و هارمونی رنگ ها نیز حفظ می شود. البته میزان کنتراست در این شیوه به اندازه روش رنگ های مکمل نیست اما حفظ هارمونی و هماهنگی رنگ ها بسیار ساده تر انجام می شود.

 

نقاط مثبت:

در این روش کنتراست رنگ ها با حفظ هارمونی اتفاق می افتد.

 

نقاط منفی:

در مقابل سیستم های complementary کنتراست کمتری ایجاد می شود.

 

نکات مهم:

۱. یک رنگ را به عنوان رنگ اصلی انتخاب کنید و آن را در حجم بیشتری به کار ببرید.

 

۲. از رنگ های پر زرق و برق استفاده نکنید.

 

سیستم Tetradic یا مکمل چهارتایی (مستطیل)

 

 

این سیستم یکی از قدرتمند ترین ترکیب های رنگی است و از ترکیب چهار رنگ که دو به دو مجاور و مکمل هستند به وجود می آید. البته ایجاد هارمونی در این شیوه سخت تر می شود و اگر شما از هر چهار رنگ به یک نسبت استفاده کنید به احتمال زیاد هماهنگی طراحی شما بر هم خواهد خورد، پس باید یک رنگ را به عنوان رنگ اصلی انتخاب کنید و سایر رنگ ها برای تکمیل طراحی استفاده شوند.

 

نقاط مثبت:

در این شیوه بالاترین تنوع رنگی را در اختیار دارید.

 

نقاظ ضعف:

ایجاد هماهنگی و توازن در این روش از همه روش ها سخت تر است.

 

نکات مهم:

۱. اگر طراحی شما نامتوازن به نظر می رسید از حجم یکی از رنگ ها کم کنید.

 

۲. از رنگ های اصلی به یک اندازه استفاده نکنید.

 

اگر بخواهید به عنوان یک طراح و گرافیست کار خودتان را در دنیای وب و اپلیکیشن ها شروع کنید، یکی از نخستین مباحثی که با آن سر و کار پیدا می کنید، شناخت رنگ ها است. البته برای شناختن رنگ ها لازم نیست که حتما به دنیای گرافیست ها وارد شوید. به عنوان یک توسعه دهنده و یا حتی یک کاربر معمول هم گاهی پیش می آید که با رنگ ها سر و کار داریم. در ادامه مطلب نگاهی مقدماتی انداخته ایم به شناخت اولیه رنگ ها. اگر به این موضوع علاقمند هستید، با دروازه علم و دانش سرزمین دانستنی ها همراه باشید باشید.

 

چرخه رنگ ها:
این دایره زیبا که در بالا می بینید نشان دهنده رنگ های اصلی و ارتباط آنها با یکدیگر است. معمولا چرخه رنگ را به صورت ۶ یا ۱۲ رنگی می بینیم. رنگ های چرخه ۶ تایی شامل قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش هستند.
 
در چرخه ۱۲ تایی ۶ رنگ دیگر به آنها اضافه می شود که قرمز-نارنجی، نارنجی-زرد، زرد-سبز، آبی-سبز، آبی-بنفش و قرمز-بنفش نام دارند.
 
همانطور که می بینید همه رنگ های جدید در واقع مشتقی از رنگ های اصلی به شمار می آیند و ترکیبی از مخلوط شدن رنگ های اصلی هستند.
 

 

رنگ های اصلی

 

 

این سه رنگ را به خاطر بسپارید: قرمز، آبی و زرد. اینها سه رنگ اصلی به شمار می آیند و پایه تمام رنگ های دیگر هستند. برای ساخت هر رنگ دیگر شما باید این رنگ های اصلی را با هم ترکیب کنید.
 

 

رنگ های ثانویه

 

 

نارنجی، سبز و بنفش رنگ های ثانویه به شمار می آیند. این رنگ ها زمانی به وجود می آیند که شما دو رنگ اصلی را با هم مخلوط کنید. حتما در دوران مهدکودک این کار را با آبرنگ انجام داده اید!؟ 
از آنجایی که این رنگ ها از ترکیب دو رنگ اصلی در چرخه ایجاد می شوند بنابراین در نقطه مقابل چرخه آنها قرار می گیرند.
 
جالب است بدانید که در چرخه رنگ ها به رنگ مقابل در چرخه، رنگ مکمل می گویند. برای مثال می بینید که سبز و قرمز در مقابل هم قرار دارند. اگر این دو رنگ با هم مخلوط شوند یک رنگ خنثی (خاکستری، سفید یا سیاه) به وجود می آید.
 
تا به حال به این نکته دقت کرده بودید که رنگ سایت های نردبان و نارنجی در چرخه رنگ های مکمل یکدیگراند؟
 

 

رنگ های مرتبه سوم

 

 

 

وقتی یک رنگ اصلی را با یک رنگ ثانویه مخلوط کنید، حاصلش تولد یک رنگ جدید است که رنگ مرتبه سوم نام دارد و قاعدتا اسمش را هم از پدر و مادرش به دست می آورد. (مثلا قرمز-نارنجی) این رنگ ها در چرخه بین پدر و مادرشان قرار می گیرند تا تنها نباشند.
 
 
خانواده رنگ ها
رنگ ها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند. رنگ های گرم و رنگ های سرد . برای اینکه بتوانید آنها را بهتر از یکدیگر تشخیص دهید، نگاهی به چرخه رنگ ها بیاندازید. آنها چرخه را از وسط به دو نیم تقسیم کرده اند.
 
رنگ های گرم

 

 

 

حرارت از آنها میبارد! رنگ هایی مانند قرمز، نارنجی و زرد. قرمز به شما حس لذت و آتش را منتقل می کند. زرد و نارنجی هم مانند خورشید در مقابل شما می درخشند.
 

 

رنگ های سرد

 

 

 

آبی، سبز و بنفش جزو دسته سردها به شمار می آیند. آنها حس آرامش را به شما منتقل می کنند و به آب و طبیعت نزدیک اند.
 
مفهوم رنگ ها
رنگ ها با شما حرف می زنند. هر رنگ معنای خودش را دارد و بسته به موقعیتی که در آن قرار میگیرد نیز مفهوم ویژه ای پیدا می کند.
 
در کنار آن نباید فراموش کنید که رنگ ها برای افراد یا گروه ها نیز معنی ویژه ای دارند. بنابراین با وجود یادگیری مفهوم کلی رنگ ها همیشه باید به این نکات توجه داشته باشید.
 
در اینجا نگاهی مقدماتی به شناخت رنگ ها داشتیم. اما این فقط گام اول است. باید یاد بگیرید که چطور ترکیب مناسب رنگ ها را در طراحی وب و اپلیکیشن ها استفاده کنید. بیشتر در نردبان بخوانید: چگونه بهترین ترکیب رنگ را برای وب سایت خود انتخاب کنیم؟
 
ممکن است با خودتان بگویید، قرار نیست من یک گرافیست بشوم و به دنبال برنامه نویسی هستم. اما به عنوان یک برنامه نویس و توسعه دهنده هم زیاد پیش می آید که با رنگ ها و انتخاب شان سر و کار داشته باشید. شما همیشه در پروژه های بزرگ نیستید که یک گرافیست متخصص برای تمام انتخاب رنگ ها به شما کمک کند.
 
اینجا است که شناخت اولیه رنگ ها و انتخاب درست آنها به کمک شما می آید تا کار خودتان را درست انجام دهید.


برچست ها :